Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri’ne 20 adet Bayraktar SİHA sattı

Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) 20 adet Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı (SİHA) sattı. Reuters’a konuşan Türk kaynaklar, Baykar Teknoloji’nin bu ay BAE’ye 20 adet SİHA teslim ettiğini doğruladı ve iki eski bölgesel rakip olan Türkiye ile BAE arasındaki ilişkilerin yumuşamaya başlamasıyla birlikte daha fazla SİHA satışı da olabileceğine vurgu yaptı.

Görüşmelere dair bilgisi olan bir kaynak, Abu Dabi ve Riyad’ın Ankara’dan Bayraktar TB2 alabilmek için pazarlık yaptığını söyledi. Kaynak, “BAE ile müzakereler sırasında 20 adet silahlı insansız hava aracını hızlı bir şekilde teslim etmeye karar verdiler” dedi ve söz konusu araçların bu ayın başında BAE’ye gönderildiğini belirtti. Reuters’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Türkiye’nin BAE’ye SİHA sattığını ve BAE’nin daha fazla SİHA istediğini de doğruladı.

Suudi Arabistan ile görüşmeler devam ediyor

Öte yandan yetkili, Suudi Arabistan’ın da SİHA satın almak ve hatta üretmek için bir fabrika kurmak istediğini söyledi. Baykar’ın Suudi Arabistan’dan gelen bu talebi düşündüğünü belirten kaynak, bu talebin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için stratejik bir anlamı olduğunun altını çizdi.

Baykar, BAE Dışişleri Bakanlığı ve Suudi Arabistan yetkilileri ise Reuters’ın yorum talebine yanıt vermedi.

Haberde, Dağlık Karabağ, Suriye, Libya ve son olarak Ukrayna savaşındaki rolünden ötürü Bayraktar SİHA’larına duyulan talebin arttığı belirtildi ve Baykar CEO’su Haluk Bayraktar’ın “Şirket geçen ay 22 ülke ile TB2 satışı için sözleşme imzalandı” açıklaması hatırlatıldı. Bayraktar satışlarının aylık üretimi geride bıraktığına ve şu anda ayda 20 SİHA ürettiğine de haberde yer verildi.

Enflasyonun yükseldiği ve Türk Lirası’nın değer kaybettiği bir dönemde Haziran 2023’te seçimlere gidileceği hatırlatılan haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez ülkelerinden gelecek yatırımlara ve döviz desteğine ihtiyacı olduğunun da altı çizildi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.