Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna ve Rusya arasında 270 kişilik esir takası: Zelenskiy Erdoğan’a teşekkür etti

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ederken, iki ülke arasında işgalin başından bu yana en geniş kapsamlı esir takası gerçekleştirildi. Kiev 215 Ukraynalı ve yabancı vatandaşın, Moskova ise 55 mahkûmun serbest bırakıldığını açıkladı. Esir takası için yapılan müzakerelerde Türkiye ve Suudi Arabistan arabulucu oldu.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, aralarında Rusya’nın Mariupol’de gözaltına alındığı neo-Nazi Azak Taburu komutanlarının da yer aldığı 215 Ukraynalı ve yabancı vatandaşın serbest bırakıldığını açıkladı. Rusya ise Ukrayna’nın 55 kişiyi iade ettiğini duyurdu. İade edilen kişiler arasında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin “vatana ihanetle” suçladığı, Rusya lideri Vladimir Putin’in yakın arkadaşı eski Ukraynalı milletvekili Viktor Medvedçuk da var. Esir takası kuzeydeki Çernihiv kentinde yapıldı.

En kapsamlı esir takası

Esir değişimine ilişkin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, savaş esirleri için arabuluculuk rolü üstlendiklerini ve bu sayede Rusya’nın 10 savaş esirini serbest bıraktığını açıkladı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da iki gün önce Amerikan PBS kanalıyla yaptığı söyleşide “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yürüttüğüm diplomasi trafiği sonucunda Rusya ve Ukrayna arasında 200 savaş esirinin mübadelesi bugün yapıldı” demişti. Söz konusu değişim, işgal başladığından beri yaşanan en kapsamlı esir takası olarak kayda geçti.

Okuyun | Erdoğan: “Seçimleri kazanacağım”

Zelenskiy’den Erdoğan’a teşekkür

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, esir takasını “açık bir zafer” olarak değerlendirirken “215 aile, sevdiklerini güvenle ve evlerinde görebilecek” dedi. Esir takasındaki arabuluculuk rolü nedeniyle Erdoğan’a teşekkürlerini ileten Zelenskiy, Rusya’nın serbest bıraktığı beş üst düzey Ukraynalı askerin savaş bitene kadar Türkiye’de kalacağını söyledi. Bu askerlerin Azak Taburu komutanları ve komutan yardımcıları olduğu biliniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.