Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da “haysiyet” direnişi: “Devrimin büyüsü çoktan bozuldu; ABD’ye ölüm sloganları atanların çocukları, torunları ABD’de yaşıyor!” – Arif Keskin ile söyleşi

“İran İslam Cumhuriyeti rejimini beka korkusu sarmış durumda. Fakat protestoların gelecek için umut barındıran bir harekete dönüşmesi için henüz halk birleşik cephe yaratabilmiş değil.” İran uzmanı siyasetbilimci Arif Keskin, bu yayında Jina Mahsa Amini’nin örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ölmesi üzerine ülke genelinde başlayan protestoları, tarihi arkaplanı ve güncel dinamikleriyle beraber analiz ediyor. İran toplumunun bölünmüşlüğüne dikkat çeken Arif Keskin, günlerdir devam eden protestoların 2009’da ve 2019’dakilerden farkını ve benzerliklerini, rejim güçlerinin protestoları bastırmak için kullandığı yöntemleri, protestoların başarılı olabilmesinin önündeki olası engelleri ve İranlılara yurtdışından verilen desteğin riskli ve olumlu yönlerini anlatıyor. İran’da devrimden sonra geçen 42 yıl içinde dindarların bile sekülarizm yanlısı olduğunu belirten Keskin, protestoları başlatan kadınların İran toplumu içinde oynayabilecekleri öncü rolün de altını çiziyor.

Arif Keskin ile protestolara ilişkin, yayında bahsi geçen hafta başındaki diğer söyleşimizi de buradan izleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.