Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mussolini’den bu yana ilk kez: İtalya’da aşırı sağ seçimi kazanma yolunda

İtalya’da düzenlenen genel seçimlerde sandık çıkış anketine göre aşırı sağcı lider Giorgia Meloni’nin liderliğindeki İtalya’nın Kardeşleri Partisi (FdI) birinci çıktı. Resmi olmayan sonuçlar kesinleşirse İtalya’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez aşırı sağcı bir parti hükümeti kurma görevi alacak.

İtalya’da dün (25 Eylül) 50,8 milyon seçmen, parlamentonun iki kanadınının, 200 sandalyeli Senato ile 400 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin, yeni üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Oy verme işlemi yerel saatle 07:00’de başladı ve 23:00’te sona erdi.

Sandık çıkış anketlerine göre Meloni’nin partisi İtalya’nın Kardeşleri (Fdl) yüzde 26,46 oy aldı ve sandıktan birinci parti olarak çıktı. Tdl, 2018’deki son seçimlerde yalnızca yüzde 4 oy almıştı. Dört yıl içinde partinin oyu yüzde 22 arttı.

Meloni’nin en yakın rakibi Enrico Letta liderliğindeki merkez solun çatı partisi Demokratik Parti’nin (PD) oy oranı ise yüzde 19,39 olarak kaydedildi. Eski Başbakan Guiseppe Conte liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi’nin (M5S) oy oranı yüzde 14,81’de kaldı.

Enrico Letta

Matteo Salvini liderliğindeki aşırı sağcı Lig Partisi’nin oy oranı yüzde 8,98, eski başbakanlardan Silvio Berlusconi’nin partisi Forza Italia oy oranı yüzde 7,99 ve kendisini merkezde konumlandıran Carlo Calenda liderliğindeki Eylem Partisi (Az) yüzde 7,74’de kaldı.

Resmi olmayan sonuçlara göre Meloni’nin aralarında Lig Partisi ve Forza Italia’nın da bulunduğu aşırı sağcı ittifakının hem Senato’yu hem de Temsilciler Meclisi’ni kontrol etmesi bekleniyor. Bu sonuçlara göre aşırı sağcı ittifak Senato’nun yüzde 42,2’sini kontrol ediyor.

Seçime katılım oranı yüzde 64 olarak açıklandı. 2018’deki seçimlerde katılım oranı yüzde 74 civarında gerçekleşmişti.

“İnsanların güvenine ihanet etmeyeceğiz”

Başbakan olması beklenen 45 yaşındaki Meloni, Roma’da gazetecilere konuştu. “İtalyanlar, İtalya’nın Kardeşleri önderliğindeki sağ bir hükümet tarafından yönetilmek adına bizlere mesaj gönderdiler” diyen Meloni, partisinin kimsenin güvenine ihanet etmeyeceğinin altını çizdi.

Şimdi sorumluluk alma zamanlarının geldiğini vurgulayan Meloni, “Bir halkı yönetmek için çağrıldık. Bu yüzden bizi ayırandan ziyade birleştiren şeye odaklanacağız ve bunu tüm İtalyanlar için yapacağız” dedi.

Ancak İtalya’yı yönetecek bir sonraki liderin kim olacağı Meloni’ye değil, Cumhurbaşkanı Sergio Matteralla’ya bağlı. Uzmanlar, bu sürecin uzun süreceği görüşünde.

Ukrayna’ya desteğini vurgulayan Meloni, Avrupa Birliği (AB) karşıtı söylemlerini yumuşatarak imajını yumuşatmaya çalışıyor. Ancak Meloni, köklerini Benito Mussolini’nin faşistlerinden alan bir partiye liderlik ediyor.

Geçen ay İspanya’daki aşırı sağcı Vox Partisi’nin kongresine katılan İtalyan lider, önceliklerini şöyle sıralamıştı:

“Doğal aileye evet, LGBT lobisine hayır! Haçın evrenselliğine evet, İslamcı şiddete hayır! Güvenli sınırlara evet, kitlesel göçe hayır! Halkın egemenliğine evet, Brüksel bürokratlarına hayır! Bizim medeniyetimize evet, onu yok etmek isteyenlere hayır!”

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez

Seçim sonuçlarının ardından Meloni’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana İtalya’daki en aşırı sağcı hükümeti kurması bekleniyor. Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük üçüncü ekonomisi olan İtalya’daki yeni hükümet, birlik ülkelerini de alarma geçirecek.

Meloni ve müttefikleri, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın ardından yükselen enerji fiyatları ve euro bölgesindeki ekonomik kriz olmak üzere bir dizi zorlukla karşı karşıya.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.