Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya kabul etti: “Seferberlikte hatalar yapıldı, düzeltilecek”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta ülkede kısmi seferberlik ilan edildiğini açıklamıştı. Kremlin, seferberlikte erkekler orduya alınırken bazı hatalar yapıldığını kabul etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dmitri Peskov, “Kısmi seferberlik kararnamesinin ihlal edildiği bazı durumlar var. Tüm hatalar düzeltilecek” dedi. Rusya lideri Putin’in kısmi seferberlik ilanından sonra ülkeden gelen bazı haberlerde, askeri deneyimi olmayan, yaşlı ya da engelli bireylerin de silah altına alınmasına yönelik çağrılar yapılmıştı. Bu çağrıların ardından orduya katılmak istemeyen kişiler ve savaş karşıtları, başta St. Petersburg ve Moskova olmak üzere birçok kentte protestolar düzenlemişti. Bu protestolarda en az iki bin kişi gözaltına alınmıştı.

Rusya lideri Putin, 21 Eylül’deki açıklamasında “Batı, Rusya’yı yok etmeye çalışıyor” diyerek kısmi seferberlik ilan edildiğini söylemişti. Putin’in bu açıklamasının ardından Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da 300 bin yedek personelin askere alınacağını belirtmişti.

Bu açıklamaların ardından Rusya’daki muhalif medyada yer alan haberlerde, askere alınacak kişi sayısının bir milyonu bulduğunu ve Kremlin’in internet sitesinde yer alan seferberlik kararnamesinden de askere alınacak kişi sayısının çıkarıldığına dikkat çekildi. Uzmanlar, Putin’in seferberlik ilanının arkasında Rus birliklerinin Ukrayna’daki savaş alanında uğradığı yenilginin yattığını söyledi.

“Hatalar yapıldı”

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov dün yaptığı açıklamada, seferberlik ilanından sonra hatalar yapıldığını kabul etti ve bazı bölgelerde valilerin durumu düzeltmek için aktif olarak çalıştıklarını açıkladı. Peskov medyada çıkan, sınırların kapatılması ya da sıkıyönetim ilan edilmesi gibi kararlardan ise haberinin olmadığını belirtti.

Seferberlik ilan edilmesinin ardından birçok Rusya vatandaşı, ülkeyi terk etmek için yollara döküldü. Uydu görüntüleme şirketi Maxar’dan elde edilen verilere göre Gürcistan sınırında uzun araç kuyrukları oluştu.

Son olarak dün Sibirya’daki Ust-Ilimsk kentinde bir kişi, asker alma şubesine giderek görevli komiseri vurdu. Olaya dair sosyal medyada dolaşıma giren videoda, kamuflaj kıyafeti giymiş bir kişinin, komiseri yakın mesafeden vurduğu ve silah altına alınmak için odada bekleyenlerin kaçtığı görüldü. Hafta sonu da Dağıstan bölgesinde seferberliğe karşı düzenlenen protestolarda başkent Mahaçkala’da en az 100 kişi tutuklandı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.