Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da seferberlik karşıtı eylemler: Asker alma şubelerine molotofkokteyli atıldı, bir komiser vuruldu, bir kişi kendini yaktı

Kısmi seferberlik kararının alındığı Rusya’nın Ust-Ilimsk kentinde arkadaşının silah altına alınmasına öfkelenen bir Rus vatandaşı, asker alma şubesine gelerek, “Kimse bir yere gitmiyor” dedi ve sorumlu komisere ateş açtı. Nijni Novgorod kentinde bir asker alma şubesine molotofkokteyli atılırken Ryazan kentinde ise bir kişi seferberliği protesto etmek için kendini ateşe verdi.

Ukrayna’da stratejik hedeflerine uzun süredir ulaşamayan ve eylül başında toprak kaybeden Rusya, geçen çarşamba günü (21 Eylül) kısmi seferberlik ilan etmişti.

300 bin kişinin orduya çağrılmasının öngörüldüğü seferberlik ilanından sonra pek çok Rus, hava ve kara yolu ile ülkeyi terk ederken birçoğu da protestolara katıldı.

Bağımsız insan hakları izleme kuruluşu OVD-Info’ya göre 21-25 Eylül tarihleri arasında Rusya’nın çeşitli kentlerindeki seferberlik karşıtı protestolarda 2 bin 350’den fazla kişi gözaltına alındı. 

“Kimse bir yere gitmiyor”

Ancak ülkede radikal protestolar da yaşanıyor. Sibirya’nın İrkutsk bölgesindeki 85 bin nüfuslu Ust-Ilimsk kentinde bir kişi, asker alma şubesine giderek görevli komiseri vurdu.

Olaya dair sosyal medyada dolaşıma giren videoda, kamuflaj kıyafeti giymiş bir kişinin, komiseri yakın mesafeden vurduğu ve silah altına alınmak için odada bekleyenlerin kaçtığı görüldü. 

Lyudi Baykala (Baykal Halkı) gazetesinin bir görgü tanığına dayandırdığı haberine göre fail, ateş açmadan önce “Kimse bir yere gitmiyor” dedi.

Başka bir görgü tanığına göre ise fail, “Kimse savaşa gitmiyor. Hepimiz eve gideceğiz” diye bağırdı.

25 yaşındaki fail Ruslan Zinin tutuklandı. Annesi, Zinin’in en yakın arkadaşının hiç askerlik yapmamasına rağmen orduya çağrıldığını ve oğlunun buna öfkelendiğini belirtti.

Hastaneye kaldırılan asker alma komiseri Aleksandr Eliseyev’in durumunun kritik olduğu açıklandı.

Konuyla ilgili bir Telegram mesajı paylaşan İrkutsk Bölge Valisi İgor Kobzev, failin mutlaka cezalandırılacağını belirtti ve şunları ekledi:

“Tam aksine, birlik olmamız gereken bir dönemde böyle bir şeyin yaşanmasından utanç duyuyorum. Birbirimize karşı değil, gerçek tehditlere karşı savaşmalıyız.” 

Asker alma şubelerine saldırı

Seferberlik ilanıyla beraber Rusya’nın çeşitli kentlerinde asker alma şubeleri saldırıların hedefi haline geldi.

İlk saldırı 1,2 milyon nüfuslu Nijni Novgorod kentinde geçen perşembe (22 Eylül) gecesi meydana geldi. Asker alma şubesine fırlatılan molotofkokteyli küçük bir yangına sebep oldu. Yetkililer, binanın dış muayene odasının zarar gördüğünü açıkladı.

Bir başka molotofkokteyli saldırısı da Moskova’nın 1000 kilometre doğusundaki 700 bin nüfuslu Tolyatti kentinde yaşandı.

Çıkan yangının Nijni Novgorod’dakine kıyasla görece daha büyük olduğu asker alma şubesinde binanın girişi hasar gördü. 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başladığı 24 Şubat’tan bu yana ülkede bir düzineden fazla asker alma şubesine saldırı düzenlendi.

Bir kişi kendini yaktı

Seferberliğe karşı bir protesto da Orta Rusya’nın 520 bin nüfuslu kenti Ryazan’da meydana geldi.

Olaya dair videoyu da yayınlayan yerel medyanın haberine göre bir kişi, Ukrayna’da savaşa gitmek istemediğini haykırarak kendisini ateşe verdi.

Eylemci tıbbi bir örtüye sarılarak polis eşliğinde hastaneye kaldırıldı.

Kaynak: CNNGuardianMoscow Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.