Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Son on yıl içinde bin 700’den fazla çevre aktivisti öldürüldü

Global Witness’da yayımlanan son rapora göre son 10 yılda bin 700’den fazla çevre aktivisti aşırı şiddete maruz kaldı ve hayatını kaybetti. Araştırma, her iki gün içinde ortalama bir çevre aktivistinin öldürüldüğünü ortaya koydu.

Global Witness’da yayımlanan yeni bir rapora göre geçen 10 yıl boyunca yaşadığı bölgelerde madenciliği, petrol sondajını ve ağaç kesimini protesto eden bin 700’den fazla çevre aktivisti öldürüldü. Araştırmacılar, son 10 yılda her iki gün içinde ortalama bir çevre aktivistinin öldürüldüğünü belirtiyor.

Raporda, geçtiğimiz son 10 yıl içinde en fazla çevre aktivistinin öldürüldüğü ülkeler Brezilya ve Kolombiya olarak belirtildi. Rapor ayrıca çevre aktivistlerine karşı en şiddetli saldırıların gerçekleştiği bölgenin Latin Amerika olduğunun altını çiziyor. Çevre aktivisti cinayetlerinin yüzde 68’i Latin Amerika’da gerçekleşiyor.

Honduras’ta Berta Cáceres’in öldürülmesinin ardından binlerce kişi sokaklara dökülmüştü.

Raporda ölenlerin birçoğunun ise yerlilerden oluştuğu belirtiliyor.

Araştırmacılar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından birçok ülkenin fosil yakıt üretimini artırmaya çalışması sebebiyle çevre aktivistlerinin büyük tehdit altında olduğunu savunuyor. Global Witness’dan Shruti Suresh şunları söyledi:

“Küresel olarak doğal kaynaklar üzerinde artan bir talep var ve bu özellikle Brezilya’daki Amazon’da bir savaş olarak ortaya çıkıyor.”

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.