Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM siyasi parti hesaplarını denetledi – AKP’nin 541 milyon lira geliri var, iki parti hakkında suç duyurusu

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) sekiz partinin mali denetimine ilişkin kararları bugün (29 Eylül) Resmi Gazete’de yayımlandı. Milli Parti ile As Parti hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar veren Yüksek Mahkeme, AKP’nin “2019 yılı kesin hesabının doğru ve Siyasi Partiler Kanunu’na uygun” olduğu sonucuna vardı. AYM kararında AKP’nin gelirinin 541 milyon lira olduğu belirtildi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Yüce Diriliş Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi, Milli Parti ve As Parti’nin mali denetimine ilişkin AYM kararları bugünkü (29 Eylül) Resmi Gazete’de yer aldı.

AKP’nin geliri yaklaşık 541 milyon

AYM, AKP’nin dosyasında “eksiklik bulunmadığına” ve 2019 yılı kesin hesabının “doğru, denk ve Siyasi Partiler Kanunu’na uygun olduğuna” karar verdi. Kararda, “AKP’nin 2019 yılı giderler toplamının 540 milyon 575 bin 756 TL, giderler toplamının ise 552 milyon TL olduğu” belirtildi.

Tek kişilik “kadro”

Denetlemeye göre Milli Parti 2020 yılı kesin hesabına göre yıl içinde 450 TL gelir elde etti, 450 TL de harcama yaptı. AYM kararında “Partinin gider olarak gösterdiği tutarla siyasi faaliyetlerini karşılaması mümkün değildir” denildi. AYM, partinin 2020 yılı hesabının kabul edilmesinin mümkün olmadığına ve Milli Parti hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. 

Milli Parti, 27 Ekim 2020’de kuruldu. Muhammet Uzun’un genel başkanlığını üstlendiği partinin bir internet sitesi bulunmuyor. Adına açılan Twitter hesabında ise Uzun için “nizam-ı alem savunucusu, muhafazakâr, Atatürkçü, Rizeli” deniliyor. 

As Parti’nin geliri de gideri de yokmuş!

AYM’nin hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmettiği bir diğer parti de As Parti. Partinin 2020 yılı kesin hesabında geliri ve gideri bulunmuyor.

Mahkemenin “kesin hesabının kabul edilmesinin mümkün olmadığına oybirliğiyle karar verdiği” As Parti, 3 Şubat 2015’ten bu yana faaliyette. Emekli astsubay Cavit Kayıkcı, genel başkanlığını üstlendiği partinin internet sitesinde “Ekim 2022’den itibaren aktif siyasi hayatın vazgeçilmez bir parçası olarak hak ettiği yerde olacaklarını” belirtiyor. Kayıkcı, partinin kurulma gerekçesini ise “asker-sivil kaynaşması” diye açıklıyor.

Sitede yer alan “Teşkilat” başlığı altında ise herhangi bir isme rastlanmıyor. Kayıkcı imzasıyla yayımlanan değerlendirmede ise “Siyasi partiler rakiplerinin artı ve eksi tüm yönlerini bilirken, kendisi hakkında hiçbir bilgi vermemelidir” deniliyor. Kayıkcı’nın Twitter hesabında ise Ordu Sendikası ile Adalar Afet Derneği’nin de genel başkanı olduğu yazıyor.

Altı partinin hesapları kanuna uygun

AYM, AKP’nin yanı sıra Yüce Diriliş Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, SYKP ve Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi’nin kesin hesabının da Siyasi Partiler Kanunu’na uygun olduğuna karar verdi. 

Seçime katılacak 27 parti var

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) olası bir milletvekili seçimine katılma hakkına sahip siyasi partileri 10 Mayıs’ta açıklamıştı. Bu listede 27 parti yer alıyor. İçişleri Bakanlığı’nın 14 Eylül 2021’deki açıklamasına göre ise o tarihte Türkiye’de 116 siyasi parti bulunuyordu. Yargıtay’ın web sitesinde yer alan listeye göre de Türkiye’de 124 parti mevcut.

Seçim Kanunu‘na göre seçimlere katılabilmek için bir partinin en az 41 ilde örgütlenmesini tamamlaması ve ilk olağan kongresinin üzerinden en az altı ay geçmesi gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.