Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilyalı rahibe: “Bolsonaro’ya oy vereceğiz çünkü o Tanrı”

BBC muhabiri Katy Watson, Brezilya’da 2 Ekim Pazar günü düzenlenecek genel seçimler öncesi ülkedeki bazı kentleri dolaştı. Bolsonaro destekçilerinin liderlerine bağlılığını gözlemleyen Watson, gittiği bir kentte Brezilya liderine “Tanrı” denildiğine dahi şahit oldu.

Ülkedeki anketler eski Devlet Başkanı ve İşçi Partisi’nin adayı Luiz Inacio Lula Da Silva’yı açık ara önde gösterse de, hiçbir şey aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun destekçilerini liderlerini sıkı sıkıya desteklemekten alı koymuyor. Ve Bolsonaro destekçileri ülkede desteklenen anketlere inanmadığını söylüyor.

Brezilya’nın kuzeydoğusunda yer alan Recife kentinden Rahibe Laura Almeida sıkı bir Bolsonaro destekçisi ve anketlerin yalan olduğunu iddia ediyor. Rahibe Almeida, pazar ayininde Bolsonaro adına şarkılar söyledi ve kilise üyelerine “Bolsonaro’ya oy vereceğiz çünkü o Tanrı. Tanrı’nın sözü ışığında bizimle aynı değerleri savunuyor” dedi 

Bolsonaro elinde İncil ile.

Ayinden sonra “İnsanlar çile çektikleri zaman, ne zaman gücü her şeye yeten bir yaratıcıya inanırsa Tanrı bir kurtarıcı yetiştirir” sözleriyle düşüncelerini açıklayan Almeida, söz konusu kurtarıcının Bolsonaro olduğunu düşünüyor.

“Mito!”

Gittiği yerlerde destekçileri tarafından “Mito (mit, efsane)” tezahüratlarıyla karşılanan Bolsonaro, ülkedeki Evanjelik Hristiyanlar ile aynı görüşü paylaşıyor. Ailenin ne kadar önemli bir kurum olduğunu her fırsatta dile getiriyor, kürtaja karşı çıkıyor ve homofobik yorumlarıyla biliniyor. Almeida’nınki gibi ayinler, 2018 yılında da Bolsonaro’nun başkanlık koltuğuna oturmasına etki eden unsurlardan biriydi.

Brezilya’da Evanjelik Gözlem Merkezi’nin başında bulunan Prof. Vinicius do Valle, Evanjeliklerin ülkede hızlıca büyüdüğünü belirtti: “(Evanjelikler) artık nüfusun yüzde 30’unu oluşturuyor, sadece 20 yıl önce bu oran yüzde 15’ti dolayısıyla çok hızlı artıyorlar ve burada siyaset yapıl biçimimizi değiştiriyorlar.”

Ancak Evanjeliklerin siyasette oynadığı rol Katoliklerden daha farklı. Prof. do Valle, Katoliklerin askeri cunta yönetimine karşı ses çıkardığını hatırlattı ve durumu şöyle açıkladı: 

“Katolik Kilisesi geçtiğimiz dönemlerde demokratik bir rol oynadı. Ancak Evanjelik Kilisesi için aynısı geçerli değil. Onlar Bolsonaro’nun seçilmesinde ve Brezilya’da demokratik kurumlara karşı gelinmesinde rol oynuyor. İnsanlara demokratik kurumları protesto için sokağa çıkma çağrısında bulunan din adamları görüyoruz.”

Bolsonaro, 2019’da katıldığı bir Evanjelik etkinliğinde “İsa” yazılı bir tişört giymişti.

Kampanya sloganı da İncil’den bir ayet olan Bolsonaro, dini siyasetten ayırmıyor ve hatta kendisini tanrısal bir zemine oturtuyor. Bolsonaro bu yılki seçim kampanyasına 2018 yılında bıçaklandığı ve kendi ifadeleriyle “yeniden doğduğu” Juiz de Fora kentinde başladı.

Geçtiğimiz yılın eylül ayında “Beni yalnızca Tanrı iktidardan alabilir” diyen Bolsonaro, bu seferki kampanyasında daha önce siyasete pek dahil olmak istemeyen eşinden de yardım alıyor. Evanjelik kadınlara seslenen First Lady Michelle Bolsonaro, eşinin “Tanrı’nın seçilmişlerinden biri” olduğunu savunuyor ve seçmenlerden oy istiyor.

Jair Bolsonaro ve eşi Michelle Bolsonaro bir kilise ayininde.

“Brezilya her şeyin üstünde, Tanrı herkesin üstünde” sloganını benimseyen Bolsonaro’ya dinin ne kadar yardımcı olup olmayacağı 2 Ekim’deki seçimlerde görülecek. Lula’yı Bolsonaro’nun 13 puan önünde gösteren anketler, aynı zamanda Brezilya seçmeninin dinin siyasette daha fazla rol oynaması gerektiğine inandığını gösteriyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.