Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kremlin duyurdu: Putin yarın Ukrayna’nın yüzde 15’inin ilhak edildiğini açıklayacak

Rusya, Ukrayna’nın işgal altındaki dört bölgesinin Rusya Federasyonu’na bağlanacağını ilan edecek. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, yeni bölgelerin Rusya Federasyonu’na katılmasına yönelik anlaşmanın yarın TSİ 15:00’te Kremlin’de törenle imzalanacağını açıkladı.

Kremlin yönetimi Ukrayna’da referandum yapılan dört bölgenin yarın Rusya Federasyonu’na bağlanacağını açıkladı. Bu imza töreninde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de bir konuşma yapacak.

İşgal altındaki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde 23 Eylül’de başlayan referandumlar 27 Eylül’de sona ermişti. Rus yetkililer, söz konusu bölgelerdeki referandumların ardından “tam bir halk desteği” sağladıklarını iddia etmişlerdi. Söz konusu bölgeler Ukrayna’nın yüzde 15’ine tekabül ediyor.

Moskova’daki Kızıl Meydan’a şimdiden bir sahne kuruldu ve civar çevredeki reklam panolarına dört bölgenin de Rusya’nın bir parçası olduğunu ilan eden bilboardlar asıldı.

Batı tanımayacak

Ukrayna hükümeti ve Batılı ülkeler bu referandumları, Moskova’nın daha fazla toprak ilhak etmek için kullandığı “düzmece referandumlar” olarak nitelendirmiş ve sonuçları tanımayacaklarını açıklamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) referandumlar nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulayacağını açıklarken, Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri ise yaptırımların sekizinci paketini değerlendiriyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, işgal altındaki bölgelerde insanların tehditle ve silah zoruyla evlerinden ve işyerlerinden alındığını söyledi: “Bu, özgür ve adil seçimlerin tersidir. Bu dikte edilmiş bir barıştır.”

Kaynak: Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.