Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşte Kral Charles’ın portresini taşıyan yeni madeni paralar

Her monarkın ölümünün ardından yeni paraların basıldığı İngiltere’de, Kraliçe II. Elizabeth’in anısını şereflendirmek için basılan yeni madeni para koleksiyonu tanıtıldı. Birkaç hafta içinde tedavüle girecek koleksiyonun bir diğer özelliği Kral III. Charles’ın portresinin yer aldığı ilk paraları barındırması.

Koleksiyonda yer alanlardan yalnızca 50 penilik ve hatıra parası olan 5 poundluk madeni paraların görüntüleri kamuoyu ile paylaşıldı. İngiliz heykeltıraş Martin Jennings tarafından tasarlanan paralar, ülkenin yüzyıllık geleneğini takip etti. Kral III. Charles portresinin Kraliçe Elizabeth portresi ile ters yöne, yani sola bakıyor. 

Kraliçe Elizabeth’in aksine, tıpkı diğer İngiltere kralları gibi Kral Charles’ın portresinde de başında taç yer almıyor. Tasviri bizzat onaylayan Kral Charles’ın tasarımı beğeniyle karşıladığı belirtildi. 

Eski İngiliz monarklar madeni paralarda isimlerinin Latince versiyonunu kullanmasına rağmen yeni koleksiyonda Kral Charles’ın ismi “Carolus” şeklinde değil, İngilizce haliyle yer alacak. Yeni madeni paralarda Kral Charles tasvirinin etrafında “CHARLES III • D • G • REX • F • D • 5 POUNDS • 2022” yazacak. Latince kısaltmalar taşıyan ifade, “Kral III. Charles, Tanrı’nın lütfuyla, inancın koruyucusu” anlamına geliyor. 

Kral’ın portresinin yer aldığı yeni madeni paraların arka yüzünde Kraliçe Elizabeth’in tahtta geçirdiği serüveni sembolize eden genç ve yaşlı iki portresi yer alacak. Portrelerin etrafında “Elizabeth Regina (Latince: Kraliçe Elizabeth)” ve Kraliçe’nin doğum ve ölüm yılları “1926-2022” yazacak. 

Kraliçe Elizabeth portreli 27 milyar madeni para, yeni paralar ile dolaşımda kalmaya devam edecek. Madeni paraların genellikle 20 yıl ömrünün olduğunu belirten Kraliyet Darphanesi Başkanı Anne Jessopp, Kraliçe Elizabeth ve Kral Charles portreli paraların uzun süre birlikte kullanılacağını söyledi. 

Gelecek yılın başından itibaren değeri 1 peniden 2 pounda kadar değişen çeşitli madeni paralar Kral Charles’ın portresi ile basılacak. Bu paralar artan talebi karşılamanın yanı sıra hasar görmüş veya değiştirilmesi istenen madeni paraların yerini alacak. 

İlk madeni parasını 9. yüzyılda Büyük Alfred egemenliğinde basan İngiltere Kraliyet Darphanesi, dünyanın en eski şirketlerinden biri.

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.