Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar Mahsa Amini için Kadıköy’de haykırdı: “Dünyayı yerinden oynatacağız”

İran’da ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümü Türkiye’de de protesto ediliyor. Kadınlar, Amini için bugün (2 Ekim) İstanbul-Kadıköy’de eylem düzenledi.

İran’da başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından yaşamını yitiren Mahsa Amini’nin ölümüne yönelik protestolar devam ediyor. Bugün (2 Ekim) İstanbul-Kadıköy’deki vapur iskelesi önünde toplanan kadınlar, Amini’nin öldürülmesini çeşitli sloganlarla protesto etti. Çok sayıda kişinin katıldığı protesto yaklaşık bir saat sürdü.

Yoğun polis kontrolü ve katılım

Eylem alanında yoğun bir polis kontrolü vardı ve bazı pankartların eylem alanına sokulmasına izin verilmedi. Eylem alanının dışında da protesto yapıldı. Çoğunlukla İstanbul’da yaşayan İranlı kadınların katılım sağladığı protestoda İran rejimine karşı sloganlar duyuldu. Protestonun sonunda basın açıklamasını okuyan Delal Erol ve Dilek Başan, şunları kaydetti:

“Bugüne kadar kazandığımız hiçbir şey, bizlere egemenler tarafından bahşedilmedi. Hepsini yaşamlarımız pahasına mücadele ederek ellerimizle kazandık.  Şimdi bizleri tahakküm altına alan erkek egemenliğine karşı tüm dünyada birlikte yükselteceğimiz kadın mücadelemizle özgürlüğümüzü kazanacağız! Bir kez daha İran rejimi başta olmak üzere tüm diktatörlüklere karşı:

Mahsa için her yerde “Jin, Jiyan, Azadi”,

Taliban’a karşı “Nan, Kar, Azadi”,

İran’da molla rejimine karşı “Zen, Zedengi, Azadi” seslerini beraber yükseltiyoruz.

Dünyanın her yerinde özgürlük mücadelemize devam edeceğiz.”

Açıklama şöyle devam etti:

“İran çok uzağımızda değil. Türkiye’de de bir gecede İstanbul Sözleşmesi feshediliyor, kayyum eliyle kadın kurumları işlevsizleştiriliyor, LGBTİ+lar dini propagandalar ile hedef gösterilerek halk içerisinde nefret söylemi yayılmaya çalışılıyor. Siyasal İslamın yaşamımız, haklarımız, bedenlerimiz üzerindeki kadın düşmanı politikalarını İran dinci faşist molla rejiminin kadın düşmanı politikalarından tanıyoruz.

Tek adamlar ve tek adamların rejimleri dünyanın her yerinde kadın düşmanlığıyla iktidarlarını kuruyor. Ama nafile çünkü karşılarında onlara kafa tutan, susmayan, itaat etmeyen en büyük güç yine kadınlar. Biz kadınlar bize dayatılan ahlakı, bizi hapsetmeye çalıştıkları aileleri, bizi mecbur etmeye çalıştıkları güvencesizliği, bizi maruz bıraktıkları erkek şiddetini tepe taklak edecek güce sahibiz. Bugün İran’da yarın her yerde, dünyayı yerinden oynatacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.