Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mahsa Amini İTÜ’de anıldı: “Rejim, ülkede yaşananları dünyadan gizlemeye çalışıyor”

İran’da ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümü protesto ediliyor. Amini için 30 Ekim Cuma günü İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Kampüsü’nde anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe katılan öğrenciler Medyascope’a konuştu. 

İran’da ahlak polisi tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitiren Mahsa Amini’nin ölümüne yönelik protestolar devam ediyor. Geçen cuma günü (30 Ekim) İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) Uluslararası Öğrenci Kulübü’nün çağrısıyla Amini için anma etkinliği düzenlendi. Anmaya 50’den fazla öğrenci katıldı. Öğrenciler, İran ve Türkiye’deki protestolardan kesitlerin izlendiği etkinlikte bir açıklama okudu.

Öğrenciler, çıkış noktası Mahsa Amini olan protestoların aslında İran İslam Cumhuriyeti’nin uyguladığı baskıların bir sonucu olduğunu söyledi. Açıklamada “Protestolar başlangıçta Mahsa Amini’nin öldürülmesine ve kadınların İran’ın ülkenin zorunlu kıyafet kurallarını uygulayan insanlık dışı ‘ahlak polisi’ne duyduğu hayal kırıklığına tepki olarak alevlendi ancak gösteriler rejimle ilgili daha rahatsızlıklar için bir çıkış noktası haline geldi. Bu durum, uzun yıllardır büyüyor. Genç kadınlar ve erkekler, İslami rejimin onlarca yıldır sürdürdüğü baskıya karşı her zamankinden daha cesur ve birlik içinde yükseliyorlar” ifadelerine yer verildi. Öğrenciler, İran’daki protestolara destek vermek isteyenler için şu önerilerde bulundu:

“İran’a nasıl yardım edebilirsiniz? Protestolar düzenleyebilir veya katılabilirsiniz. Şehrinizde dayanışma mitinglerine katılabilir veya organize edebilirsiniz.

Ayrıca, 

Haberleri paylaşın ve yaygınlaştırın.

İranlı insan hakları örgütlerini ve aktivistlerini takip edin.

Temsilcilerinizle/liderlerinizle iletişime geçin.”

Rejim, ülkede yaşananları dünyadan gizlemeye çalışıyor

Etkinliğe katılan öğrencilerden Rojin, İslami rejimin ülkede yaşayan herkese karşı birçok şiddet suçu işlediğini ileri sürerek “İran’da sokağa çıkan insanlar sadece Mahsa Amini için değil, İslami rejimin şiddet uyguladığı bütün kadın ve erkekler için direniyor. Mahsa Amini bizim için bir sembol” diye konuştu.

Rejimin İran’da yaşananları gizlemeye çalıştığını belirten Rojin, “Protestoların başlamasıyla beraber Instagram, Twitter, Facebook, YouTube ve WhatsApp’a erişim engelleri getirildi. Ailelerimizi arayamıyoruz, mesaj gönderemiyoruz ve nerede olduklarını öğrenemiyoruz. Protestolara katılamamak çok üzücü ve öfkelendirici bir durum ancak yapabildiğimiz her şeyi yapmamız ve ülkemizde sokağa çıkan insanlara destek olmamız gerekiyor” dedi. 

“Amini’nin kıvılcımı bütün ülkeyi yaktı”

Etkinlikte yer alan öğrencilerden Ali, İran’da yaşayan babasıyla üç haftadır iletişim kuramadığını söyleyerek “İran’da sokaklarda olan insanlar bizim akrabalarımız, arkadaşlarımız ve ailelerimiz. Birçoğumuz çeşitli nedenlerle İran’a gidip onların yanında olamıyoruz. Bugün bir araya gelme sebebimiz, İran’da sokaklarda olan insanlarla birlikte olduğumuzu göstermekti” açıklamasında bulundu. Protestoların yayılmasındaki nedenlere de değinen Ali, sözlerine şöyle devam etti:

“İran’da sokakta sevgilinizle el ele yürümek isterseniz sürekli arkanıza bakmak zorundasınız. Acaba gözaltına alınır mıyım? Acaba kırbaç cezası alır mıyım? Bunlar buradaki insanlar için hayal etmesi zor şeyler ama biz bunu 50 yıldır yaşıyoruz. Gösterilere destek verdikleri için milli sporcular birer birer yakalanıp tutuklanıyor. Birkaç sene önce milli sporcu Navid Afkari idam edildi. Bütün bunların üzerine uluslararası ambargolar ekonomiyi çok kötü hale getirdi. Aradığımız ilaçları bile bulamıyoruz. Bunların sonucunda Mahsa Amini’nin kıvılcımı, bütün ülkeyi yaktı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.