Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başörtüsü tartışması | HDP: “Anayasal değişikliğe varız, tüm ayrımcılıkları silecek bir anayasa maddesi yazalım”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bugün (5 Ekim) açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Başörtüsüyle ilgili yasal ve anayasal değişikliğe biz varız ama Türkiye’nin tek sorunu bu değil. Ayrımcılığa sadece başörtüsü takan kadınlar uğramadı Türkiye’de. Bugün ve dün Kürtler, Aleviler, azınlıklar ayrımcılığa uğradı ve uğruyorlar. Biz o nedenle ‘Gelin bütün bu ayrımcılıkları silecek bir anayasa maddesi yazalım’ diyoruz” diye konuştu. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında devam eden başörtüsü tartışmasına değinen HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Erdoğan’ın AKP grup toplantısında başörtüsü için anayasa değişikliği önerdiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

“Bizim başörtüsüyle ilgili geçmişte de herhangi bir sorunumuz olmadı. Yarın da olmayacak. Dün başörtüsü için mücadele eden  kadınların yanındaydık, bugün de başörtüsü takmasına rağmen coplanan kadınların yanındayız. Başörtüsüyle ilgili yasal ve anayasal değişikliğe biz varız. Ama Türkiye’nin tek sorunu bu değil. Ayrımcılığa sadece başörtüsü takan kadınlar uğramadı Türkiye’de. Bugün ve dün Kürtler, Aleviler, azınlıklar ayrımcılığa uğradı ve uğruyorlar. Biz o nedenle ‘Gelin bütün bu ayrımcılıkları silecek bir anayasa maddesi yazalım’ diyoruz.” 

“Samimiyseniz anadilde eğitim yasağını da kaldıralım” 

Oluç, iktidara ve diğer muhalefet partilerine seslenerek anayasa değişikliği önerilerine ilişkin şu ayrıntıları paylaştı:

“Bu anayasa maddesinde ‘Devlet ülkenin ortak kültürel mirasını oluşturan bütün inançları, anadilleri, etnik kimlikleri eşit görür, saygı duyulmasını sağlar. Bunların korunması, kullanılması ve gelişmesini yerine getirmekle yükümlüdür’ diyelim. Gelin böyle bir madde yazarak farklılıkların eşit ve özgür olduğunu ifade edelim. Bu anlayışı bir anayasal anlayış haline getirelim. Bizim teklifimiz budur. Olması gereken ise yeni bir toplumsal sözleşmenin, demokratik, özgürlükçü ve eşitlikçi bir anayasanın iktidarı ve muhalefetiyle hep birlikte yeniden yazımının sağlanmasıdır.”

Erdoğan’ın bugünkü AKP grup toplantısında sarf ettiği “Kürt sorunu yok. İki tane Kürt arkadaşımı kabineye aldım” sözlerini de hatırlatan Oluç şunları söyledi:

“İki Kürt’ü kabineye almış olabilirsiniz ama binlerce Kürt’ü cezaevine tıktınız. Eğer gerçekten samimiyseniz bu konuda, gelin bu samimiyetinizi gösterin. Eğer samimiyseniz bütün ayrımcılıkları giderme konusunda Anayasanın 42. maddesindeki anadilde eğitim yasağını kaldıralım. Palyatif (geçici, geçiştirici) değişikliklere bir itirazımız olmaz ama olması gereken genel bir yeni anayasa yapımının, bir toplumsal sözleşmenin yazımının sağlanmasıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.