Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkezi hedefleyen yeni bir Kürt partisi kuruluyor


Türkiye siyasi hayatına yeni bir Kürt partisi daha katılmaya hazırlanıyor. Merkez Kürt partisi olmayı hedefleyen Destpeka Nu (Yeni Başlangıç) adındaki partinin öncelikli hedefi HDP dışındaki partilere oy veren Kürt seçmenler için bir merkez haline gelmek ve onların desteğini almak. Partinin kurucularından Enes Atilla Pay, üç yıldır yapılan çalışmalar ve kapalı devre toplantılarının sonucunda Kürt siyasetinde bir boşluk olduğu görüşünün orta çıkmasıyla parti kurmaya karar verdiklerini söyledi.

“Kürt merkez siyasetinde boşluk var”

Medyascope’a konuşan Enes Atilla Pay, 15 Ekim’de partileşme sürecini kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi. Partinin programında Kürtlerin kimlik temelli özgürlük meselesinin yanı sıra, ülkenin temel sorunlarına dair çözüm önerilerinin de yer alacağını anlatan Pay, “15-20 arkadaş yaklaşık 3,5 yıl önce kendi aramızda Kürt siyasetini değerlendiren bir grup kurduk. Kürt siyasetinde bir boşluğun var olup olmadığını da dair bir tartışma gerçekleştirdik. Daha sonra Diyarbakır’da iki gün süren bir çalıştay yaptık. Kürt siyasetinde boşluğun olup olmadığı ve neye tekabül ettiğini tartıştık. Tartışmalarda Kürt merkez siyasetinde bir boşluk olduğu ve bunun da bir partiye tekabül ettiği ortaya çıktı. Dokuz kişilik bir hazırlık komitesi oluşturuldu. Bu ihtiyacı kamuoyu ile beraber tartışmak istedik. Üç yıl boyunca da siyasetle ilgilenen 400’e yakın insan ile görüşmeler yaptık” dedi.

Enes Atilla Pay

“İki masa tarafından da Kürt siyaseti pasifize edilmiş durumda”

Son olarak ocak ayında bir çalıştay daha yaptıklarını ve tartışmalara katılanların yüzde 90’ının bir siyasi parti ihtiyacı olduğuna dair bir görüş bildirdiğini vurgulayan Pay, yürütme kurulu ve meclis oluşturduklarını belirtti. Pay, “Şu anda Türkiye’de iki masa kurulmuş durumda. İki ittifak tarafından da Kürtler siyaseten pasifize edilmiş durumda. Söz konusu iki ittifakın da Kürter ile ilgili bir meselesi, projesi yok. Bu, biz Kürtlerin Kürt temsiliyetini sağlayamamamızdan kaynaklanıyor” diye konuştu.

“Kürt sağının daha ağırlıklı olduğu bir çatı parti kurmak istiyoruz”

Kürtlerin bugüne kadar siyasette önemli başarılar elde ettiğini dile getiren Pay, Türkiye’deki Kürtlerin sadece HDP’ye oy verenlerden ibaret olmadığına dikkat çekti. Kürtlerin yarasının HDP’ye oy verdiğini diğer yarasının ise diğer partilere oy verdiğini anlatan Pay, şöyle devam etti:

“Kürtler, burada Kürt temsiliyeti ihtiyacını karşılamayan partilere oy vermek zorunda kalıyor. Merkezi bir parti kurmak istiyoruz. Öncelikle hedefimiz sağ partilere oy vermek zorunda kalan Kürtlerin oylarını almak olacak. Ama Kürtlerin bütün farklılıklarının da içinde yer almasını istiyoruz. HDP ile anlaşamayan ya da razı olmayan büyük bir sol kesim var, bunlara da kapıyı kapatamayız. Kürtlerin sağının daha ağırlıklı olduğu bir çatı yapı kurmak istiyoruz.”

“Türkiye’nin tamamına projeksiyon tutacağız”

Kürt partileri dışında kurulan tüm partilerin batıda kurulup sonra doğuya geldiğine dikkat çeken Enes Atilla Pay, tam tersini yapacaklarını ve Türkiye’nin tamamına projeksiyon tutacaklarını söyledi. Pay, Kürtlerin en önemli gündemi olan kimlik temelli siyasetin kendileri için de önemli bir gündem maddesi olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.