Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 229. gün: Putin “terörizm” ile suçladı, Kiev’e füze yağdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım yarımadası ile Rusya arasındaki geçişi sağlayan Kırım Köprüsü’ne düzenlenen saldırıdan ötürü Ukrayna’yı sorumlu tuttu ve bunun bir “terör eylemi” olduğunu söyledi. Putin’in bu açıklamasının ardından bu sabah Ukrayna’nın başkenti Kiev’de art arda büyük patlamalar meydana geldi.

İzleyin: SONDAKİKA | Kiev’e füze saldırısı #shorts

8 Ekim Cumartesi günü Rusya’yı 2014 yılında ilhak ettiği Kırım yarımadasına bağlayan köprüde patlama meydana gelmişti. Rus yetkililer, söz konusu patlamada üç kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Rusya lideri Vladimir Putin, dün (9 Ekim) Rusya Federal Soruşturma Bürosu Başkanı Alexander Bastrykin ile birlikte düzenlediği toplantıda Ukrayna’yı suçladı ve bu saldırının bir “terör eylemi” öne sürdü:

“Bu saldırının, Rusya’nın sivil altyapısının kritik bir öneme sahip parçasını yok etmeyi amaçlayan bir terör eylemi olduğuna şüphe yok. Bunu düşünen, gerçekleştiren ve sipariş eden Ukrayna istihbarat servisidir.”

Kiev’de peş peşe patlamalar: 8 ölü, 24 yaralı

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Putin’in bugün (10 Ekim) Kerç Boğazı’ndaki köprü saldırısını görüşmek üzere Ulusal Güvenlik Konseyi’ni toplayacağını söyledi. Putin’in bu açıklamalarının ardından bu sabah yerel saat ile 08:00 sularında Ukrayna’nın başkenti Kiev’de arka arkaya patlamalar meydana geldi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko da patlamaları doğruladı.

Video: Putin, Kırım’ın intikamını alıyor: Kiev işte böyle bombalandı!

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, saldırıların ardından yayınladığı video mesajında, “Bizi yok etmeye ve yeryüzünden silmeye çalışıyorlar” dedi. Saldırılarda hayatını kaybedenler ve yaralananlar olduğunu belirten Zelenskiy, “Lütfen barınaklardan ayrılmayın. Kendinize ve sevdiklerinize iyi bakın. Güçlü olalım” çağrısında bulundu.

Bir başka açıklamasında da Zelenskiy, Rusya’nın düzenlediği hava saldırılarının Ukrayna’nın enerji altyapısını hedef aldığını söyledi. Başkent Kiev, Lviv, Dnipro, Vinnytsia, Zaporijya, Harkov ve diğer bölgelerdeki enerji tesislerinin vurulduğunu açıklayan Zelenskiy, “Panik ve kaos istiyorlar, enerji sistemimizi yok etmek istiyorlar. Umutsuzlar” diye konuştu.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, ilk belirlemelere göre patlamalarda sekiz kişinin öldüğünü, 24 kişinin yaralandığını bildirdi.

BBC muhabiri Paul Adams, aylar sonra ilk kez Kiev’in hedef alındığını ve savaşın ilk günlerindeki saldırılardan çok daha merkezi olduğunu yazdı. Kyiv Independent ise bölgede en az dört patlama meydana geldiğini belirtti.

Ukrayna Milletvekili Oleksiy Goncharenko, bir roketin şehrin tam merkezine düştüğünü söyledi. Goncharenko, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, arabaların yandığını, evlerin camlarının kırıldığını ve söz konusu patlamalarda hayatını kaybedenlerin olduğu yazdı.

Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovyi, Telegram hesabından paylaştığı mesajında okulların bugün kapalı olacağını ve derslere uzaktan eğitim ile devam edileceği bilgisini paylaştı. Kiev Valisi Oleksiy Kuleba da Telegram hesabından bölgedeki patlamalara ilişkin şu mesajı yayınladı:

“Hava saldırısı devam ediyor, herkesin sakin olmasını ve sığınaklarda kalmasını rica ediyorum. İniş alanlarını veya hasarlı altyapıyı fotoğraflamayın veya filme çekmeyin. İnsanların hayatı buna bağlı. Bekleyelim.”

Ukrayna ordusu, Rusya’nın Kiev’e saldırılarında en az 75 füze ateşlediğini açıkladı. General Valerii Zaluzhnyi, 75 füzenin 41’inin hava savunması tarafından etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Kiev’e düzenlenen saldırılarının ardından Afrika turuna ara verdiğini ve Ukrayna’ya döndüğünü duyurdu. Öte yandan Kuleba, “Putin’in füzelerle konuşan bir terörist” olduğunu yazdı.

“Burada tek bir terörist devlet var”

Kırım Köprüsü’ne saldırıya ilişkin Ukraynalı yetkililer resmi bir açıklama yapmadı. Fakat Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mihail Podolyak, Putin’in iddialarını reddederek şunları kaydetti:

“Putin, Ukrayna’yı terörizmle mi suçluyor? Bu kadarı Rusya için bile fazlasıyla gülünç. Burada tek bir terörist devlet var, onun da hangisi olduğunu tüm dünya biliyor.”

Zelenskiy de saldırının ardından ulusa seslendiği konuşmasında, “Bugün kötü bir gün değildi ve Ukrayna topraklarında çoğunlukla güneşli bir gündü. Kırım’da ise ne yazık ki hava bulutluydu, fakat yine de sıcaktı” dedi.

İzleyin: Kırım’ı Rusya’ya bağlayan köprüde patlamalar

Kırım Köprüsü

Rus medyasının “yüzyılın inşaatı” olarak adlandırdığı bu köprü, Kerç Boğazı’ndan geçiyor. Demiryolu hattı da bulunan köprü, 2018 yılında Putin tarafından açılmıştı. 19 kilometre uzunluğundaki köprü, Rusya’nın askeri teçhizatı, silahları ve askerleri için geçiş sağlıyordu. Patlamanın ardından Moskova, köprü üzerindeki güvenliğin sıklaştırılması kararı aldı.

Cumartesi günkü saldırının ardından pazar günü Rusya’nın ilhak ettiğini açıkladığı Zaporijya’da da bir füze saldırısı düzenlendi. Ukrayna Savunma Bakanlığı, saldırıda 14 kişinin öldüğünü açıkladı. Ukrayna lideri Zelenskiy de bölgede dokuz katlı bir binanın çöktüğünü ve enkazın altında daha fazla insan olabileceğini söyledi.

Kaynak: BBC, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.