Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dört ayda dördüncü yüz yüze görüşme: Erdoğan ile Putin Astana’da görüşecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 13 Ekim Perşembe günü Kazakistan’ın başkenti Astana’da görüşeceğini açıkladı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları hakkında da konuşan Lavrov, Moskova’nın Batı ile savaş konusunda müzakerelere açık olduğunu fakat henüz ciddi bir teklif gelmediğini söyledi.

Rus devlet televizyonuna konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, sekiz aydır devam eden savaşı sona erdirmek için Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Türkiye ile temas kurmaya hazır olduklarını söyledi. Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 12-13 Ekim tarihlerinde Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenecek Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nın 6. Zirvesi’ne katılacağını ve burada AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini de açıkladı. Türkiye’nin Rusya ile Batı arasındaki müzakerelere ev sahipliği yapma olasılığı hakkında da konuşan Lavrov, “Moskova her türlü öneriyi dinlemeye açık” dedi.

Sergey Lavrov

Dört ayda dördüncü görüşme

Erdoğan ile Putin son olarak, 7 Ekim Cuma günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki liderin Türkiye-Rusya ilişkilerini ve Rusya-Ukrayna savaşını konuştuğu kaydedilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da aynı gün basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, Putin ile birkaç gün içinde Asya Platformu’nda bir araya geleceklerini belirtmişti.

İki liderin son yüz yüze görüşmesi ise Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında bulundukları Özbekistan’ın Semerkant kentindeydi. 16 Eylül’deki görüşme yaklaşık 40 dakika sürmüş ve Putin, Türkiye’ye yaptıkları doğalgaz sevkiyatının yüzde 25’inin rubleyle ödenmesi konusunda mutabakat sağladıklarını belirtmişti. Erdoğan ile Putin’in Astana’daki görüşmesi son dört ayda yüz yüze yapılan dördüncü görüşme olacak.

Erdoğan ile Putin 19 Temmuz’da Tahran’da, 5 Ağustos’ta da Soçi’de görüşmüşlerdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby de dahil olmak üzere yetkililerin müzakereye açık olduklarını söylemesine rağmen Moskova’nın bunu reddettiği hatırlatılan Lavrov, “Bu bir yalan, temas kurmak için ciddi bir teklif almadık” diye konuştu.

Savaşın Anglo-Saksonlar tarafından kontrol edildiğinin altını çizen Lavrov, “Bana öyle geliyor ki, Amerikalılar uzun süredir bu savaşa fiilen katılıyor” dedi. Öte yandan Lavrov, Putin’in teklif gelmesi halinde kasım ayında Endonezya’da yapılması planlanan G20 Liderler Zirvesi’nde ABD Başkanı Joe Biden ile görüşebileceğini söyledi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.