Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin-Erdoğan görüşmesinden “Akkuyu” çıktı: Sözleşmesi feshedilen Türk şirketi projeye geri döndü

IC İçtaş A.Ş.’nin sözleşmesi yaklaşık bir ay önce Akkuyu Nükleer Güç (NGS) Santrali projesinin ana yüklenicisi Rosatom tarafından feshedilmişti. İçtaş A.Ş.’nin proje dışı bırakılması hem Türk şirketlerinin tasfiye ihtimalini akıllara getirmiş hem de sahada krize yol açmıştı. Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi’nde bir araya gelen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında da gelişmelerin müzakere edilmesinin ardından IC İçtaş’ın Akkuyu’ya geri dönmesine karar verildi.

IC İçtaş A.Ş.’nin Rus Concern Titan-2 firmasıyla proje kapsamında kurduğu ortaklığın sözleşmesi 26 Temmuz’da feshedilirken İçtaş A.Ş.’nin yerine yüzde 100 hissedarı Ruslara ait TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi (TSM) aynı şartlarla projeye dahil edildi. Bu gelişmenin ardından Akkuyu NGS’de görev alan binlerce Türk işçisinin inşaat alanına sokulmadığı kamuoyuna yansıdı. Maaşlarını alamayan işçilerin de eylemlere başlamasının ardından Akkuyu’daki inşaat çalışmaları durma noktasına geldi.

Akkuyu’da ortaya çıkan krizin giderek büyümesinin ardından konu devlet başkanlarının görüşmesinde de değerlendirilmişti. 5 Ağustos’ta Soçi’ye giden Erdoğan ve Putin’in Akkuyu’daki ortaklık sorununun çözümü için görüştükleri bildirilmişti. Somut gelişme ise dün (16 Eylül) akşam saatlerinde yaşandı. Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi’nde yaklaşık 40 dakika görüşen iki lider uzlaşmaya vardı ve yaklaşık iki ay önce sözleşmesi feshedilen IC İçtaş A.Ş. projeye geri döndü. Rus haber ajansı TASS’ın aktardığına göre Akkuyu’daki sorunları çözüldüğünü vurgulayan Putin, “İnşaat organizasyonuna dair kısa zaman önce çözülmesi gereken şeyler vardı ancak bildiğim kadarıyla bütün sorunlar çözüldü” derken nükleer santralin ilk ünitesinin önümüzdeki yıl açılacağını söyledi.

IC İçtaş’ın sözleşmesi neden feshedilmişti?

Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, İçtaş’ın projenin işleyişini aksattığını belirtirken şirketin, “işin kalitesini ve zamanlamasını etkileyen çok sayıda ihlal yaptığını” öne sürmüştü. Fesih işleminin hukuksuz olduğunu iddia eden İçtaş ise fesih kararını Londra Tahkim Mahkemesi’ne götüreceklerini ve Türkiye’de de yasal işlem başlatacaklarını duyurmuştu. Şirket yöneticileri fesih girişiminin asıl amacını da “Proje yönetimindeki Türk şirketlerin varlığını azaltmak ve taşeron seviyesine indirgemek” sözleriyle açıklamıştı.

IC İçtaş’ın Akkuyu NGS projesinde devre dışı bırakılmasının ardından inşaatta kullanılan beton miktarının gerilediği ve bu durumun da 2023’te yapılması hedeflenen ilk ünitenin açılış tarihinin bir-iki yıl daha uzamasına yol açacağı belirtiliyordu. Anka Haber Ajansı’nın IC İçtaş yetkilisinden edindiği bilgiye göre, projede İçtaş’ın görev aldığı dönemde günlük beton hacmi iki bin 500 ila üç bin metreküp iken İçtaş devre dışı bırakıldıktan sonra bu miktar yüzde 90 gerileyerek günlük 200 ila 300 metreküpe düştü.

İlk ünitenin 2023’te faaliyete geçmesi hedefleniyor

Akkuyu NGS’nin temeli 3 Nisan 2018’de atılmıştı. Erdoğan ve Putin, santralin temel atma törenine video konferans yöntemiyle katılmıştı. Santralin ilk ünitesinin 2023’te faaliyete geçmesi hedefleniyor. Ancak milletlerarası anlaşmaya göre ilk reaktörün inşaatının, temel atıldıktan yedi yıl sonra, 30 Haziran 2025’te bitirilmesi gerekiyor. İlk ünitesi açıldıktan sonra işletme ömrü 60 yıl olarak öngörülen santral, yaklaşık 20 milyar dolarlık maliyetiyle ülkede tek kalemde yapılan en büyük yatırımlardan biri olarak değerlendiriliyor. Akkuyu NGS’nin üretiminin, Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu karşılaması planlanıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.