Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Senatosu’ndan Türkiye adımı: F-16 satışına getirilen şartlar kaldırıldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan iki şart çıkarıldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu, 2023 savunma bütçesini içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son halini görüşmek üzere toplandı. Anadolu Ajansı’nın (AA) kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Türkiye’ye F-16 satışını bazı koşullara bağlayan eklemeler NDAA’nın Senato versiyonundan kaldırıldı. Senato, tasarının son halini tamamladıktan sonra Temsilciler Meclisi versiyonu ile ortak bir metin haline getirilecek ve daha sonra bu ortak metin ABD Başkanı Joe Biden’ın imzasına sunulacak.

Türkiye’ye F-16 satışına kısıtlamalar getiren benzer maddeler NDAA tasarısının Temsilciler Meclisi versiyonuna da eklenmişti fakat kaynaklar, söz konusu ortak metinde bu maddelerin de çıkarılmasını bekliyor.

New Jersey Senatörü Bob Menendez’in sunduğu eklemelere göre, ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye’ye satılacak savaş uçaklarının Yunanistan hava sahasını ihlal etmeyeceğine ve ABD’nin çıkarlarına uygun olacağına dair garanti vermek zorundaydı.

Maryland Senatörü Chris van Hollen ise bu maddelere ek olarak, uçakların YPG’ye karşı kullanılmaması ve Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğini onaylaması koşullarını eklemişti.

Metne eklenmesi için sunulan 900 öneri görüşülmeye devam ediyor ve tasarının kasım ayından önce onaylanması beklenmiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.