Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Büyük Britanyalı sprinter CJ Ujah “yasaklı madde” gerekçesiyle 22 ay yarışlardan men cezası aldı | Ujah: “Bu canınızı yakıyor. Özellikle de en iyisi olmak için yaptığınız onca antrenmandan sonra”

28 yaşındaki Britanyalı sprinter Chijindu “CJ” Ujah, 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda yasaklı madde kullandığı gerekçesiyle 22 ay süreyle yarışlardan men edildi. Ujah’ın dopingli çıkması sebebiyle, Büyük Britanya takımının Tokyo’da erkekler 4×100 metre bayrak yarışında kazandığı gümüş madalya da geri alındı. 

2020 Tokyo Olimpiyatları’nda yasaklı madde kullandığı tespit edilen Büyük Britanyalı sprinter CJ Ujah, yarışlardan 22 ay men edildi. Yapılan testler sonucunda yasaklı maddeler listesinde yer alan Ostarin ve S-23 testleri pozitif çıkan 28 yaşındaki sprinterin yer aldığı Büyük Britanya takımının erkekler 4×100 metre bayrak yarışında kazandığı gümüş madalya da iptal edildi. 

Ujah’ın kullandığı tespit edilen yasaklı maddenin karantina esnasında 10 sterlin karşılığında çevrimiçi olarak satın aldığı temel bir aminoasit takviyesinin içinde yer aldığı belirlendi. Oyunlar öncesinde son doping testinin Mayıs 2021’de yapılmasından dolayı bu madde ünlü sprinter yarışana kadar belirlenemedi.

Konuyla ilgili The Guardian‘a konuşan Britanyalı atlet, “Keşke olimpiyatlardan hemen önce test edilmiş olsaydım. Böylece oraya hiç gitmez ve diğer üç takım arkadaşıma benim yaşadığım şeyi yaşatmazdım” diyerek pişmanlığını dile getirdi.

Ujah’ın kullanmış olduğu takviye doğal bir amino asit olduğu için, WADA kurallarına göre yasal ve ürün herhangi bir sağlık mağazasından temin edilebiliyor. Ancak internet ortamından temin ettiği maddenin içeriğinde, WADA’nın yasak listesinde yer alan iki madde daha bulunuyordu: Kas kaybını tedavi etmek için kullanılan ostarin ve kas büyümesine destek olan S-23. 

WADA’nın katı sorumluluk kuralları gereğince (bir sporcu vücudunda bulunan tüm maddelerden sorumludur) Britanyalı atlet dört yıllık bir ceza ile karşı karşıya kaldı. ancak Atletizmde Dürüstlük Birimi (AIU), gerçekleştirdiği soruşturmanın ardından Ujah’ın yapmış olduğu ihlalin “kullandığı takviyenin sonucu olarak kasıtlı olmadığını” tespit etti ve 22 aylık cezayı yeterli gördü. 

Haziran ayında tekrar yarışmaya başlayabilecek olan Ujah, “Gerçeklerin ortaya çıkacağını biliyordum. Ama işin zor yanı bir yıldan uzun süredir kendimi savunamadığımı hissediyorum. Bazı insanlar saklandığımı düşünüyordu. Saklanmıyordum, sadece yorum yapamayacağım bir yasal sürecin ortasındaydım” diye konuştu. Britanyalı atlet ayrıca pandemi sürecinde etrafındaki insanları ve kaynakları kullanmak yerine çevrimiçi alışveriş kolaylığına kaçmanın, kendisini böyle bir hataya sürüklediğini itiraf etti. 

Ujah, eski takım arkadaşı Richard Kilty’nin kendisini “pervasız” davranmakla eleştirmesine ise şu yanıtı verdi: “Pervasız sert bir ifade. Kilty’nin açıklamasını gördüm ve onu suçlayamam. Bir ailesi ve çocukları var. Ona sempati duyuyorum ve geldiği noktayı anlayabiliyorum. Kariyerinizde birçok başarıya imza atıyorsunuz ancak aniden her şey sorgulanır hale geliyor. Bu canınızı yakıyor. Özellikle de en iyisi olmak için yaptığınız onca antrenmandan sonra.”

Tokyo’da 4×100 metre bayrak yarışında İtalya’nın ardından 0.01 salise farkla ikinci olan Büyük Britanya gümüş madalyayı kazanmıştı. Yarıştan beş gün sonra Ujah, Mitchell-Blake ile otururken testinin pozitif olduğunu belirten bir mail aldı: “Bunun spam olduğunu düşündüm. Nethaneel ile evimdeydim ve benimle konuşuyordu. Telefonuma bir mail geldi ve konu satırında doping yazıyordu. Ona bunu oku dedim.”

Ujah, çevresindekilere telefon açarak olayı öğrenmeye çalıştığını fakat kimseye ulaşamadığını belirtirken, “Beni neyin beklediğine dair fikrim yoktu. Maili gördüğüm zaman ve kamuoyuna açıklanması arasında çok kısa bir fark vardı. Büyük bir şoktu” dedi.

Sonraki altı hafta boyunca ebeveynlerinin evinde kalan Ujah, o günleri şöyle anlattı: “En zor an ailemi ilk gördüğüm andı. Annem ağlıyordu, babam ise çok üzgündü. Sonra ben de ağlamaya başladım. Birdenbire ismimde bu leke oluştu. Canımı çok yaktı ve hâlâ yakıyor. Geçenlerde birisi bana şöyle dedi: ‘Tüm bunlar ortaya çıktığında bir sonraki dalgaya hazırlıklı olman gerekecek.’ Ama hiçbir şey o günden daha kötü olamaz.”

Ujah, kendisinin hilekâr olmadığını kanıtlamak ve adını temize çıkarmak için, takviyelerin yasal desteğini temellendirme amacıyla testler yaptırdı. Britanyalı atletin takviye ve vitaminleri, Informed Sports’a test edilmek için gönderildi. Laboratuvar, ostarin ve s23 bulmuştu. Ujah saçlarını ve tırnaklarını analiz ettirdi ve bulunan her iki yasaklı madde seviyesinin, performansına fayda sağlayacak kadar yüksek olmadığını ispatladı. 

Dünya Anti-Doping Ajansı’nın, Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile birlikte açmış olduğu dava, şubat ayında Britanya takımının 4×100’deki gümüş madalyasını kaybetmesiyle sonuçlandı. İkinci dava ise AIU’nun duyurusu ile sona erdi. Ujah için mahkeme süreci artık sona erdi. Ama bu dönemin başındaki 14 ay çok zor geçti. Sponsorlar uzaklaştı. Sporcu maddi zorluk içine girdi. Spor salonuna giderek ve düzenli koşarak formunu korumaya çalıştı. Büyüdüğünü ve başına gelenlerden sonra geri dönüp daha büyük zaferler kazanacağının sözünü veren Ujah, yeni mottosunu şöyle özetliyor: “Cennete gitmek için cehennemden geçmelisin.”

Zor zamanlarında yanında olan ve kendisini affeden Mitchell-Blake ve Rhys Prescod dahil olmak üzere birçok sporcu arkadaşına da minnettar olduğun söyleyen Ujah, “Bu adamlar beni spordan bağımsız insan olarak da tanıyor. Dışarı çıkıp benim böyle bir şey yapmayacağımı söyleyebilirler çünkü kim olduğumu biliyorlar” dedi.

Ujah, hâlâ takviye alıp almadığının sorulması üzerine ise “Hiçbir şey almıyorum. Gelecekte de her şeyi doğal gıdalardan almaya çalışacağım. Çünkü korkuyorum. Hatta parasetamol almaya bile korktum. Bir noktada vücuduna bir şey almaktan korkuyorsun” diye konuştu.

Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) ve Atletizmde Dürüstlük Birimi (AIU), Ujah’ın kasıtlı olarak yasaklı madde kullanmadığına hükmetti. Yapmış olduğu ihlali kabul eden Ujah’ın iki yıllık cezasında iki ay indirime gidildi ve 22 ay men cezasına çarptırıldı. Britanyalı atlet, önümüzdeki yaz Budapeşte’de düzenlenecek Dünya Atletizm Şampiyonası için hazırlıklarına devam ediyor.

Ujah’ın 6 Ağustos 2021 tarihinde başlayan cezası 5 Haziran 2023’te sona erecek.

Ujah’a açılan soruşturmayla ilgili haberimiz:

Kaynak: The Guardian

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.