Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sansür yasası tartışmalarının odağındaydı | ENAG yöneticisi Ulusoy: “Gelecek ay göreceksiniz, istatistikler akademik yaklaşımlarla sorgulanır ceza yasaları ile değil”

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) daha yüksek enflasyon oranı açıklamalarıyla “yanıltıcı bilgi” yaydığı söylenerek hedef gösterilen ve üyelerine soruşturma açılan Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Medyascope’a konuştu. Ulusoy, “sansür yasasına” “ENAG istatistikleri ancak akademik yaklaşımlarla sorgulanır, ceza yasaları ile değil” diyerek tepki gösterdi.

Kamuoyunda “sansür yasası” olarak bilinen “dezenformasyon yasası” dün (13 Ekim) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasanın “gerçeğe aykırı bilgi yaymayı” bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırmayı öngören 29. maddesi, en çok tepki gören madde oldu. Bu maddeye göre, TÜİK’ten farklı enflasyon açıklayan ENAG üyelerinin hapis cezasıyla karşı karşıya kalmasının mümkün olabileceği tartışmalarına, ENAG’ın cevabı “Buradayız” oldu.

Medyascope’a konuşan ENAG yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, “sansür yasasının” hassas bir konu olduğunu belirterek şunları söyledi:

Gelecek ayın ilk pazartesi günü zaten göreceksiniz. Akademik bir çalışmanın ürünü olan ENAG istatistikleri ancak akademik yaklaşımlarla sorgulanır. Ceza yasaları ile değil. Bu kadar net.

Ulusoy, yasanın TBMM Genel Kurulu’nda onaylanmasının ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımla, milletvekillerinin enerjisini dezenformasyona değil, dezenflasyona harcamalarının daha faydalı olacağını belirtti:

ENAG neden hedefte?

Bağımsız araştırmacılardan oluşan ENAG, TÜİK ile aynı gün yıllık ve aylık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıklıyor. Her ayın 3’ünde, 3’ünün tatil gününe denk gelmesi halinde takip eden ilk iş gününde açıklanan enflasyon oranlarında TÜİK ile ENAG arasındaki makasın açılması, TÜİK verilerinin güvenilirliğini daha tartışmalı hale getiriyor. 

Daha önce TÜİK, “güvenilirliğini zedelediği” gerekçesiyle ENAG hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ulusoy, ENAG’a açılan üç soruşturmadan biri sürecinde verilen para cezasını ödediklerini ancak şerh koyarak, davanın da açılmasını talep ettiklerini ve diğer iki soruşturma için dava açılmasını beklediklerini belirtmişti. Sansür yasasının gündeme geldiği nisan ayında Medyascope’a konuşan Ulusoy, TÜİK’ten izin istemeyeceklerini, verileri yayınlamaya devam edeceklerini söylemişti.

ENAG yöneticisi Veysel Ulusoy: “TÜİK’ten izin istemeyeceğiz, verileri yayınlamaya devam edeceğiz”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.