Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’daki Evin Cezaevi’nde yangın çıktı, dört mahkûm hayatını kaybetti

Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından protestoların devam ettiği İran’da, başkent Tahran’daki Evin Cezaevi’nde dün (15 Ekim) akşam saatlerinde bir yangın meydana geldi. İran resmi devlet ajansı IRNA, yangında dört mahkûmun hayatını kaybettiğini, 61 mahkûmun da yaralandığını açıkladı.

Dün akşam saatlerinde çıkan yangına dair internette paylaşılan fotoğraflar ve videolarda cezaevinden dumanların yükseldiği görülüyor. Bölgeden gelen haberlerde cezaevinin çevresinde silah sesleri ve patlamaların duyulduğu bilgisi yer alıyor. Yetkililer dört mahkûmun dumandan etkilenerek hayatını kaybettiğini açıklasa da BBC Farsça Servisi’ne konuşan kaynaklar, ölü sayısının daha yüksek olduğunu söylüyor.

Söz konusu yangın, İran genelinde haftalardır devam eden Mahsa Amini protestolarının ardından geldi. Protestolara katılan ve gözaltına alınan yüzlerce kişi de Evin Cezaevi’ne gönderilmişti. Cezaevinde çıkan yangının Amini protestoları ile bağlantılı olup olmadığı ise belirsizliğini koruyor. İran devlet medyası, yangın ile Amini protestolarının birbiriyle bağlantılı olmadığını, cezaevindeki binaların birinde tutukluların depo olarak kullanılan bölümü ateşe verdiklerini yazdı.

Yangına dair ilk görüntüler dün akşam saatlerinde sosyal medyada yayınlandı. Paylaşılan birkaç videoda protestocuların İran’daki hükümet karşıtı protestoların sloganlarından biri olan “Diktatöre ölüm” diye bağırdığı duyulabiliyordu.

Cezaevinde tutuklu bulunan siyasi bir mahkûmun yakınları BBC’ye verdikleri demeçte, mahkûm ailelerinin ve avukatlarının dün gece cezaevinin yakınlarına gelmesine izin verilmediğini ve yolların kapatıldığını söyledi. Bazı mahkûmların aileleri de yakınlarına telefonla ulaşamadıklarını ve cezaevi çevresindeki internet bağlantısının kesildiği bilgisini aktardı.

Evin Cezaevi, siyasi tutuklu ve protestocuların gönderildiği ve tutuklulara kötü muamelelerde bulunulan bir cezaevi olarak biliniyor. Cezaevi uzunca bir zamandır insan hakları dernekleri tarafından da eleştiriliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre cezaevindeki yetkililer, tutukluları işkence ile tehdit ediyor, süresiz hapis cezası tehdidinde bulunuyor ve tutukluların sağlık hizmetine erişmesine izin vermiyor. Geçen ay da kendilerine Ali’nin Adaleti ismini veren bir grup hacker, cezaevinin güvenlik kamerası görüntülerini sızdırmıştı. Görüntülerde gardiyanların mahkûmları dövdüğü ve kötü davrandığı yer alıyordu.

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin “örtünme kurallarına uymadığı” gerekçesiyle irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınması ve gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar sürüyor. Protestocular dün de 12 kentte sokağa çıktı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.