Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bismil’de ağa arazileri sattı, yeni sahipler ile köylüler arasında çatışma çıktı: Biri asker üç kişi yaralandı

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 2003-2010 yılları arasında “köyün ağası” Kemal Sinanlı’ya karşı toprak mücadelesi veren Sinanlı Köyü sakinleri ile bu kez Sinanlı’nn arazilerini sattığı Nasıroğlu ailesi arasında köy girişinde taşlı, sopalı ve silahlı kavga çıktı. Köylüler, yeni arazi sahiplerinin askerin yanında kendilerine silahla saldırdığını, askerin müdahale etmediğini ileri sürerken olayda biri asker üç kişi yaralandı. Köy muhtarı Halil Doru’nun da dün gece gözaltına alındığı öğrenildi.   

Diyarbakır-Batman sınırındaki Sinanlı Köyü, 2003-2010 yılları arasında köylülerin “ağa” Kemal Sinanlı’ya karşı başlattıkları toprak mücadelesiyle gündeme geldi. 2010 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile kapatılan Barış ve Demokrasi Partisi’nden (BDP) yetkililerin araya girmesiyle anlaşma sağlandı. Sinanlı, 174 haneli köyde yaşayanlara 8 bin dönümlük arazinin kullanım hakkını verdi. Tarafların karşılıklı olarak açtıkları davaların sonuçlarına saygı göstermesi de karar altına alındı. Toplam 110 bin dönüm arazinin sahibi olan Kemal Sinanlı, o dönem yaptığı açıklamada, “Bu insanlar zaten bizim kardeşlerimiz. Yanlış bir anlaşılma olmuştur aramızda. Şu anda aklıselim galip geldi. Sulh oldu, hayırlı olsun” dedi.

Ocak ayında, köyde yapılmak istenen şantiye yüzünden olaylar çıktı

Sinanlı köyünde yapılan sulh ile uzun süre sessizlik yaşanırken, Kemal Sinanlı’nın köylülere kullanım hakkı verdiği arazilerde, arazileri satın alan Nasıroğlu ailesinin şantiye yapmak istemesiyle bu yılın Ocak ayında yine köyde olaylar yaşanmıştı. Nasıroğlu ailesi araziye duvar örmek isteyince köylülerin engeliyle karşılaştı. Gerginlik nedeniyle bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi. Köylüler, 5 Ocak’ta Diyarbakır-Batman karayolunu çift yönlü trafiğe kapattı. Köyün büyükleri, yol kapatma eylemi yapan gençleri jandarmaya ve araçlara taş atmamaları konusunda uyardı. Jandarma müdahalesiyle yol trafiğe açılırken, gözaltına alınan 12 köylü ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Köylüler, Kemal Sinanlı’nın kullanım hakkını kendilerine verdiği 8 bin dönümlük arazinin bu kez Nasıroğlu ailesi tarafından ellerinden alınmak istendiğini söylemişlerdi.

Köylüler ve Nasıroğlu ailesi arasında taşlı sopalı kavga ve silahlı çatışma

Köylüler, dün yaşanan ve biri asker üç kişinin yaralanmasına neden olan olayların yaşanmasına, önceki akşam köye Nasıroğlu ailesinden birilerinin gelmesini gerekçe gösterdi. Dün köylüler ile arazinin yeni sahiplerinin yakınları arasında çıkan ve silah, taş ve sopaların kullanıldığı kavga, cep telefonları ile saniye saniye kayıt alınırken, köylüler, askerleri olaylara müdahale etmemek ile suçladı. Karşı tarafından askerlerin yanında kendilerine silah sıktığını ve bir kişinin sıkılan mermi ile ağır yaralandığını söyleyen köylüler, köy muhtarı Halil Doru’nun da gözaltına alındığını öğrendiler. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.