Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lula’dan Bolsonaro’ya: “Seni küçük diktatör”

Brezilya’da 2 Ekim’de düzenlenen genel seçimlerde hiçbir adayın yüzde 50 oy oranını geçememesi üzerine eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ve şu anki Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, devlet başkanlığı için ikinci turda yarışıyor. Dün ikinci turun ilk münazarası için karşı karşıya gelen iki lider, politik tartışmalardan koptu ve birbirlerine hakaret etti. Lula, Bolsonaro’ya “küçük bir diktatör” ve “sahte haberlerin ve aptallığın kralı” dedi.

Brezilya’da 30 Ekim’de gerçekleşecek ikinci tur seçimine hazırlanan eski devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ve şu anki devlet başkanı Jair Bolsonaro, dün (16 Ekim) televizyon münazarasında karşı karşıya geldi. TV Bandeirantes’ta yayınlanan münazarada ikili, sık sık politik tartışmalardan koptu. Münazara sırasında Lula, Bolsonaro’yu “küçük bir diktatör” ve “sahte haberlerin ve aptallığın kralı” olarak nitelendirdi.

Münazarada politik tartışmanın yerini kişisel hakaretler aldı

Politik tartışma sırasında Lula, koronavirüs salgını sırasında Brezilya’da hayatını kaybeden 680 bin kişinin kurtarılabileceğini belirtirken, koronavirüsü “biraz grip” olarak adlandıran Bolsonaro’ya “ihmalkâr” dedi. Lula sözlerine “Tarihte daha önce hiçbir hükümet, sizin gibi salgınla ve ölümle maskaralık etmemişti” diyerek devam etti.

Bolsonaro ise bu iddiaların ardından Lula’yı ve iktidarda kaldığı 14 yıl içinde İşçi Partisi’ni yolsuzlukla suçladı ve Lula’ya “Ulusal bir utanç kaynağısınız” dedi. Bolsonaro, Lula’yı, Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro gibi “solcu otokratlara” yakınlaşmakla suçladı. Lula ise, “Rakibim, temelde var olan en utanmaz yalancıdır” dediği Bolsonaro’nun Şili’nin darbeci lideri General Pinochet’yi övdüğünü hatırlatarak gerçek demokrasiyi kendisinin savunduğunu söyledi.

Geçen hafta Lula, işçi sınıfının oyunu kazanmak için seçim kampanyası sırasında Rio’nun en büyük favelalarından biri Complexo do Alemão’yu ziyaret etmişti. Bolsonaro, favelaların oyunu kaybetme riskini göze alarak Lula’nın suçlularla sosyalleşmek için bu ziyareti gerçekleştirdiğini iddia etti. Bolsonaro, “Etrafınızda polisler yoktu, yalnızca uyuşturucu kaçakçıları vardı” diyerek sözlerine devam etti.

Öte yandan, her iki aday da refah programı kapsamında hükümetin parayı nasıl kullanacağı konusunda münazarada bir detay vermedi.

Kaynak: Reuters, Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.