Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karadağ ve Kuzey Makedonya, Eurovision’dan çekildi: “Artan katılım ücretini ödeyemeyeceğiz”

Karadağ ve Kuzey Makedonya, artan maliyetler nedeniyle 2023 yılında İngiltere’nin Liverpool kentinde düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması’ndan çekildi. BBC’nin haberine göre artan katılım ücreti yüzünden yarışmadan çekilmeyi planlayan başka ülkeler de bulunuyor.

Yarışmaya katılan ülkelerin yayıncıları yarışmaya katılmak için bir ücret ödüyor fakat bu ücret ülkenin büyüklüğüne göre değişiyor. Fakat BBC, Rusya’nın Eurovision’dan men edilmesinin ardından bazı ülkelerden daha fazla ödeme yapmalarının talep edildiğini aktardı. Rusya yarışmaya büyük bir mali katkı sağlıyordu fakat Ukrayna’yı işgalinin ardından 2023 yılındaki yarışmadan ihraç edilmişti.

Karadağ’ın kamu yayıncısı RTCG Eurovision’dan çekilmelerine dair yaptığı açıklamada, artan katılım ücreti, sponsorların ilgisizliği ve Ukrayna yerine Büyük Britanya’da konaklamanın getireceği ek maliyetlerin altını çizdi ve “Eurovision’a vereceğimiz parayı ulusal projelere harcamaya karar verdik” dedi.

Kuzey Makedonya’nın kamu yayıncısı MRT de katılım için artan kayıt ücretlerinin yanı sıra ülkede yaşanan enerji krizinin altını çizdi ve bu krizin ülkedeki yetkilileri karar vermeye zorladığını ifade etti.

Geçtiğimiz yıl İtalya’da düzenlenen şarkı yarışmasını Ukrayna kazanmış fakat savaş nedeniyle Ukrayna’da yapılması planlanan yarışmanın İngiltere’de düzenlenmesi kararı alınmıştı.

Şarkı yarışmasına katılan ülkelerin yayıncılarından normalde 5 milyon sterlin’e yakın bir ödeme talep ediliyor fakat net rakamlar kamuoyunun bilgisine sunulmuyor. BBC’nin elde ettiği bilgilere göre Karadağ ve Kuzey Makedonya’nın ardından yarışmadan çekilmeyi düşünen başka ülkeler de bulunuyor.

Mayıs 2023’te Ukrayna yerine İngiltere’de düzenlenecek yarışmaya Ukrayna’nın katılım payını da BBC’nin ödemesi bekleniyor. Bu rakamın da 8 ila 17 milyon sterlin arasında değişeceği öngörülüyor.

Eurovision’u düzenleyen Avrupa Yayıncılık Birliği’nin (EBU) kesin katılımcı listesini bu hafta açıklaması bekleniyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.