Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’nin yeni başbakanı kim olacak: Sunak mı, Mordaunt mu, Johnson mı?

İngiltere’de “Margaret Thatcher mı, yoksa Theresa May mi olacak?” sorusuyla göreve gelen Liz Truss, başbakanlık koltuğunda yalnızca 45 gün oturabildi. Baskılara dayanamayan Truss’ın dünkü (20 Ekim) istifasıyla İngiltere, kendisini yeni bir siyasi krizin içinde buldu. Şimdi herkes Muhafazakâr Parti’nin yeni liderinin ve yeni başbakanın kim olacağını merak ediyor. Medyascope Dış Haberler Servisi, İngiltere’nin olası başbakan adaylarını sizin için derledi.

İngiltere Başbakanı Liz Truss’ın istifasını açıklamasının ardından Muhafazakâr Parti’de yeniden bir liderlik yarışı başladı. Truss’ın yerini alacak kişinin 28 Ekim’e kadar belli olması planlanıyor. İngiltere’de başbakanlık yarışına katılmak isteyen kişilerin en az 100 milletvekili tarafından aday gösterilmesi gerekiyor. Muhafazakâr Parti’nin İngiltere Parlamentosu’nda 357 milletvekili olduğu için adaylık yarışına ancak üç isim katılabilecek. Pratikte ise iki adayın yarışa gireceği, hatta parti üyelerinin oyuna dahi gerek kalmadan bir kişinin aday gösterilebileceği tahmin ediliyor.

Henüz hiçbir isim adaylık için açıklama yapmadı fakat kulislerde konuşulan bazı isimler şöyle:

  • Rishi Sunak

Eski Başbakan Boris Johnson’ın istifasının ardından Muhafazakâr Parti’nin liderlik yarışına katılan ve Liz Truss’a 21 bin oyla kaybeden Rishi Sunak en güçlü adaylardan biri. Sunak, kampanyası sırasında Truss’ın vergi planlarının ekonomiye zarar vereceğini savunmuş fakat parti üyelerinin desteğini alamamıştı.

Rishi Sunak

2015 yılında Richmond Milletvekili olarak İngiltere Parlamentosu’na giren Rishi Sunak, Şubat 2020’de maliye bakanı olmuştu. Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınının etkileriyle başa çıkmak zorunda kalan Sunak, ekonomiyi ayakta tutmak için bütçeden kaynak harcamıştı. Popülaritesi artan Sunak’ın itibarı, eşinin vergi kesintileriyle ilgili usulsüzlük iddialarının ardından sarsıldı. Koronavirüs salgını sırasında karantina kurallarını ihlal ettiği ortaya çıkınca da para cezasına çarptırıldı.

Muhafazakâr Parti Milletvekili Angela Richardson, Sunak’ı destekleyeceğine söz verdi ve şunları söyledi: “Daha önce Sunak’ın liderlik kampanyasını destekledikten sonra kendisinin bu göreve yakışacağı konusundaki görüşüm değişmedi. Aksine son altı hafta bu görüşlerimi daha da sağlamlaştırdı.”

  • Penny Mordaunt

Penny Mordaunt, bu haftanın başlarında, İngiltere Parlamentosu’ndaki bir oturuma Liz Truss yerine katılmış ve koltuğun tadını almıştı. Kürsüdeki performansının ardından övgüyle karşılanan Mordaunt da başbakanlığın en önemli adaylarından biri.

Penny Mordaunt

Mordaunt da Johnson’ın istifasının ardından liderlik yarışına katılmış fakat son ikiye kalamamış, Truss’ı desteklediğini açıklamasının ardından Avam Kamarası liderliğine getirilmişti. Eski bir deniz kuvvetleri subayı olarak bilinen Mordaunt, 2019 yılında İngiltere’nin ilk kadın savunma bakanı olarak göreve gelmişti. Johnson hükümetinde de ticaret politikalarından sorumlu bakan yardımcılığı görevini üstlenmişti.

Mordaunt şimdiye kadar John Lamont, Maria Miller, Bob Seely ve Damian Collins’ten destek aldı.

  • Boris Johnson

Herkesin tanıdığı bir isim daha başkanlık yarışına dahil olabilir: Boris Johnson. Temmuz ayında bakanlar ve milletvekillerinin istifa dalgası karşısında istifa etmek dışında şansı kalmayan Johnson’ın parlamento ve parti içinde hâlâ çok sayıda destekçisi bulunuyor.

Boris Johnson

Örneğin Paul Bristow, Brendan Clarke-Smith, Andrea Jenkyns ve Michael Fabricant gibi isimler, Johnson’ın Downing Street’e geri dönmesi gerektiğini düşünüyor. Eski Kültür Bakanı Nadine Dorries de Johnson’ın 2019’daki genel seçimleri kazandığını, halk tarafından kendisine yetki verilen tek isim olduğunu ve bu yüzden başbakanlık koltuğuna yeniden oturması gerektiğini düşünenlerden.

  • Ben Wallace

Savunma Bakanı Ben Wallace da adaylık için yarışması beklenen bir diğer isim. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İngiltere’nin Kiev’e silah ve askeri destek göndereceğini açıklamasının ardından Wallace’ın popülaritesi yükseldi.

Ben Wallace

Brexit karşıtlığı ile bilinen Wallace, Johnson’ın önemli bir destekçisi olmuş ve 2019’da kabineye girmişti. Politikacı olmadan önce Almanya, Kıbrıs Cumhuriyeti, Belize ve Kuzey İrlanda’da askerlik yapan Wallace, IRA’nın İngiliz askerlerini hedef alan bombalı saldırı planını da önlemişti.

Johnson’ın istifasının ardından Wallace’ın da aday olabileceğine dair birtakım yorumlar yapılmış fakat Wallace adaylık için yarışmayacağını ve Truss’ı destekleyeceğini açıklamıştı.

  • Kemi Badenoch

Muhafazakâr Parti’nin liderlik yarışındaki isimlerden birinin Kemi Badenoch olması bekleniyor. Johnson’ın istifasının ardından yarışa katılan Badenoch, yarışı kazanamamış fakat siyaset sahnesinde bir hayli yol kat etmişti.

Kemi Badenoch

Wimbledon’da doğan Badenoch, ailesinin işi nedeniyle ABD ve Nijerya’da büyüdü. Saffron Walden’den milletvekili seçilmeden önce Coutts ve Spectator dergisi için çalıştı. Bugüne kadar hükümette aldığı en üst düzey görev ise uluslararası ticaret departmanı başkanlığı.

  • Suella Braverman

Yarışta olması beklenen bir diğer isim ise Truss kabinesinde içişleri bakanı olarak görev yapan Suella Braverman. Braverman’ın istifası Truss’ın üzerindeki baskıyı artırmış ve 24 saat sonra istifa etmek zorunda kalmıştı. Braverman istifasına gerekçe olarak, bir e-maili kişisel e-posta hesabından göndererek kuralları çiğnediğini göstermişti. Ancak Braverman’ın istifasını duyurduğu mektupta, göçmenler konusunda Truss ile görüş ayrılıkları yaşadığı yazıyordu. Braverman, göçmenleri Ruanda’ya yollama planının bir hayalden ibaret olduğunu söylüyordu.

Suella Braverman

Eskiden avukatlık yapan Braverman, Johnson hükümetinde de İngiltere ve Galler Başsavcısı olarak görev almıştı. Johnson’ın istifasının ardından Muhafazakâr Parti liderlik yarışına katılan Braverman, ikinci turda elenmişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.