Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksikalı yerlilerin tasarımını çaldığı iddia edilen moda zinciri Ralph Lauren özür diledi

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador’un eşi Beatriz Gutiérrez, kişisel Instagram hesabında ünlü Amerikan moda zinciri Ralph Lauren’in mağazalarından birinde satılan bir elbisenin fotoğrafını paylaştı. Gutiérrez, elbisenin Meksika’daki yerli halkların geleneksel desenlerini “kopyaladığını” iddia ederek moda devine “intihal” suçlaması yöneltti. Ralph Lauren, Gutiérrez’in iddiasının hemen ardından özür açıklaması yayınladı.

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador’un eşi Beatriz Gutiérrez, Instagram hesabında yaptığı paylaşımda, Amerikalı moda devi Ralph Lauren’e ait bir mağazada asılı duran giysinin Meksika’nın yerli halklarından ilham alınarak üretildiğini iddia etti. Gutiérrez, bu kalıpların kopyalanmasını “intihal ve yasadışı” diye niteledi. First lady Gutiérrez, Contla ve Saltillo halklarından kopyalanan bu giysi nedeniyle iki halk adına tazminat da talep etti.

Meksika Kültür Bakanı Alejandra Frausto ise Gutiérrez’in eleştirisine katıldı ve bu durumun “kültürel bir uyarlama” çabası olduğunu söyledi.

Ralph Lauren’den jet hızıyla özür

Ralph Lauren şirketi, Gutiérrez’in, Meksika yerli tasarımlarını kopyaladıklarını iddia etmesinin hemen ardından özür diledi. Şirket, söz konusu giysinin hâlâ satışta olduğunu görmenin şaşırtıcı olduğunu belirterek, geçen aylarda giysinin satıştan kaldırılması için talimat verdiğini açıkladı. “Bu durumdan dolayı çok üzgün” olduğunu belirten Ralph Lauren yönetimi, ürünün halen neden satışta olduğunu ise araştırdıklarını bildirdi.

Meksika, son yıllarda benzer şikayetleri diğer markalara da yöneltmişti. Zara, Mango ve Anthropologie, eleştirilen diğer Batılı markalar arasında yer alıyordu. Meksika hükümeti bu yılın başlarında, ülkenin yerlileri ve Afro-Meksika halkına daha fazla koruma sağlamayı taahhüt eden bir yasa da çıkarmıştı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.