Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adidas, Yahudi karşıtı söylemlerinin ardından Kanye West ile ortaklığını sonlandırdı

Alman spor giyim devi Adidas, Yahudi karşıtı söylemlerinin ardından dünyaca ünlü rapçi Kanye West ile ortaklık anlaşmasını sonlandırdı. West’in Instagram ve Twitter hesapları geçtiğimiz hafta Yahudi karşıtı açıklamalarının ardından kilitlenmişti.

Dünyaca ünlü rapçi Kanye West, 3 Ekim’de Paris’te bir moda etkinliğinde “Black Lives Matter (Siyahların Canı Önemlidir)” hareketine tepki olarak “White Lives Matter (Beyazların Canı Önemlidir)” yazılı bir tişört giyerek tepki toplamış, Adidas bu sebeple sanatçı ile ortaklıklarını gözden geçirdiklerini açıklamıştı.

Sanatçı günler sonra “Yahudilere karşı Death Con 3 haline geçiş yapacağım” ifadelerini içeren bir tweet atmış fakat West’in bu paylaşımı Twitter kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle silinmişti. West, “Death Con 3” diyerek Amerikan ordusunda üçüncü derece olağanüstü hali belirten “defcon” terimine göndermede bulunuyordu.

Geçtiğimiz yıl resmi adını “Ye” olarak değiştiren şarkıcı, ay boyunca Yahudilerin dünyayı kontrol ettiğini, para düşkünü olduğunu ve pek çok şeyi dizayn ettiğini ima eden Yahudi karşıtı söylemlerine devam etti.

Kanye West

Ye’nin söylemleri üzerine sivil toplumun baskısı büyüyünce Paris merkezli moda evi Balenciaga sanatçı ile tüm işbirliğini sonlandırdığını duyurmuştu. Hollywood’un en büyük yetenek ajanslarından biri olan CAA’in yanı sıra film ve televizyon yapımcısı MRC de West ile tüm ilişkilerini sonlandırmıştı. MRC, halihazırda bitmiş olan Kanye West belgeselini rafa kaldırdıklarını açıkladı.

Hafta sonu Los Angeles’ta 405 numaralı otoyoldaki bir üst geçitte bir grubun “Kanye’nin Yahudiler hakkında haklı olduğunu biliyorsanız kornaya basın” pankartı açması ve Nazi selamı vermesi ise tepkilerin çığ gibi büyümesine sebep oldu.

Kanye West ile en büyük finansal ortaklığa sahip olan Adidas, konu hakkında açıklamada bulunmaktan kaçınmıştı. Dün konuyla ilgili soruları yanıtsız bırakan Adidas yönetimi, bugün sanatçı ile ortaklık anlaşmalarını sonlandırdıklarını duyurdu.

Adidas, West ile anlaşması kapsamında “Yeezy” isimli bir koleksiyon üretiyordu. West’e yüz milyonlarca dolar kazandıran bu işbirliğinin Adidas için ise yıllık 2 milyar dolar gelir yarattığı tahmin ediliyor. Bu değer, Adidas’ın yıllık gelirinin yüzde 10’una tekabül ediyor.

Son beş günde borsada yüzde 18’e yakın değer kaybeden Adidas, konuyla ilgili açıklamasında “Adidas, antisemitizm veya nefret söyleminin herhangi bir şekline hoşgörü göstermez” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: ABC 7 Chicago, France24, Guardian, Times of Israel, Washington Post

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.