Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (155): Koladan işçi sınıfına İngiltere’nin yeni başbakanı Rishi Sunak’ın beş gafı

İngiltere’de Liz Truss’ın başbakanlık ve Muhafazakâr Parti liderliğinden istifa etmesiyle başlayan lider arayışları sona erdi. Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, İngiltere’nin ilk Hint kökenli ve ilk beyaz olmayan başbakanı oldu. 2015 yılında Richmond milletvekili olarak Avam Kamarası’na giren Rishi Sunak’ın siyasette geçirdiği yedi yıl, eski hazine şansölyesi için gafsız da geçmedi. Medyascope Dış Haberler Servisi, Sunak’ın hatırlarda kalan beş komik anını sizin için derledi.

İngiltere’de Liz Truss’ın başbakanlıktan istifa ettiğini açıklamasının ardından başlayan liderlik yarışı sona erdi. Avam Kamarası lideri ve eski Savunma Bakanı Penny Mordaunt’un 357 milletvekilinin 100’ünün desteğini alamadığı için yarıştan çekilmesinin ardından eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, partinin yeni lideri seçildi ve İngiltere’nin yeni başbakanı oldu. Prada ayakkabıları ve özel dikim takım elbiseleriyle müstakbel başbakan Rishi Sunak, hiçbir zaman “halkın adamı” olma iddiasında bulunmadı ancak her zaman imajına dikkat etti.

Rishi Sunak
  • “İşçi Sınıfından Arkadaşım Yok”

Rishi Sunak’ın yıllardır peşini bırakmayan sözleri, “Middle Classes: Their Rise and Spraw (Orta Sınıflar: Yükselişleri ve Yayılışları)” isimli 2001 yapımı bir BBC belgeselinde verdiği röportaja ait. Sunak bu röportajında, elit çevresinden şöyle bahsediyor:

“Aristokrat arkadaşlarım var, üst tabaka arkadaşlarım var, işçi sınıfından arkadaşlarım… Şey pardon, işçi sınıfından arkadaşım yok.”

Sunak daha sonra bu röportajı kendisine hatırlatıldığında, “Öğrenciyken hepimiz şapşalca şeyler söyleriz” yanıtını vermişti.

  • Petrol gafı

Sunak, yakıt fiyatlarındaki indirime dikkat çekmek için bir imaj çalışması kapsamında benzin istasyonuna giderek kameraların önünde aracına yakıt doldururken poz verdi.

Ancak Sunak’ın yakıt doldurduğu Kia marka kırmızı otomobilin kendisine ait olmadığı, fotoğraf çekimi için market zinciri Sainsbury’s çalışanlarının birinden ödünç alındığı ortaya çıktı.

Olduğundan daha az varlıklı gözükmeye çalıştığı için tepki gören Sunak daha sonra bir röportajda, “Başıma gelen en utanç verici şey, bana ait olmayan bir arabaya benzin almaya çalışmamdı” itirafında bulundu.

  • Temassız ödeme… veya ödeyememe

Aynı imaj çalışması kapsamında Sunak, bir markete girerek Coca Cola almaya çalıştı. Temassız kartın nasıl kullanıldığını bilmeyen Sunak, kartını barkod okuyucusuna tuttu.

Sunak ilerleyen zamanlarda temassız kart kullanımını birinden öğrenmek zorunda kaldığını itiraf etti ve şunları söyledi:

“O günden itibaren birisi bana o temassız cihazı kullanmayı öğretti. Söylemem gerekiyor ki bugünkü teknoloji büyüleyici bir modern mucize.”

  • “Fakirden alıp zengine vermek”

Sızdırılan bir videoda Sunak’ın kamu kaynaklarını “yoksul kentli bölgelerden” zengin kentlere aktardığını söylediği görülüyor.

New Statesman tarafından sızdırılan videoda Sunak, Muhafazakâr Parti üyelerine seslenirken İşçi Partisi’nden devraldıkları sistemin tüm kamu kaynaklarını yoksul bölgelere aktardığını anlattı ve bunu geri çevirdiklerini söyleyerek kendisini övdü.

  • Kokain bağımlısı

İki lise öğrencisine röportaj veren Sunak, “Coke bağımlısıyım, tam anlamıyla bir Coke bağımlısıyım” diyerek ilginç bir gafa imza attı.

Coke, İngilizce’de hem “kola” hem de “kokain” anlamına geliyor. Sunak daha sonra Coca Cola’yı kastettiğini söylese de iki öğrenci kıkırdayarak gülmekten kendini alamadı.

İşin ilginçliği burada son bulmadı. Sunak, röportajın devamında en sevdiği kola (veya kokain) türünün Meksika yapımı olduğunu söyledi. Bir izleyici, bunun adeta “The Office” isimli sitcomdan bir sahne olduğu yorumunu yaptı.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.