Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hint asıllı Rishi Sunak İngiltere’nin yeni başbakanı oldu

İngiltere’de Liz Truss’ın istifasının ardından başlayan siyasî kriz sona erdi. Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, İngiltere’nin yeni başbakanı ve Muhafazakâr Parti’nin lideri seçildi. Böylece 42 yaşındaki Sunak, modern İngiltere tarihinin en genç başbakanı olarak da tarihe geçti. Kral III. Charles’ın hükümeti kurma görevini en kısa zamanda Sunak’a vermesi bekleniyor.

İngiltere’de Liz Truss’ın başbakanlıktan istifa ettiğini açıklamasının ardından başlayan liderlik yarışı sona erdi. Avam Kamarası lideri ve eski Savunma Bakanı Penny Mordaunt’un 357 milletvekilinin 100’ünün desteğini alamadığı için yarıştan çekilmesinin ardından eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, partinin yeni lideri seçildi ve İngiltere’nin yeni başbakanı oldu.

Mordaunt adaylıktan çekildiğine dair açıklamasında şunları kaydetti: “Bir sonraki başbakanımızı seçtik. Bu tarihi bir karardır ve partimizin çeşitliliği ve yeteneğini bir kez daha göstermektedir. Rishi’ye desteğim tam. Yürüttüğümüz kampanyadan dolayı gurur duyuyorum, partimizin dört bir yanından da bana destek verenlere teşekkür ediyorum.”

Eski Başbakan Boris Johnson’ın istifasının ardından liderlik yarışına katılan Sunak, Liz Truss’a kaybetmişti. Şimdi ise Truss’ın istifasının ardından başlayan liderlik yarışında galip geldi. Böylece Sunak, İngiltere’nin ilk Hint asıllı başbakanı oldu.

Parti için liderlik yarışından sorumlu olan 1922 Komitesi Başkanı Sir Graham Brady, Muhafazakâr Parti’nin yeni lideri Sunak’ın yerel saatle 14:30’da milletvekillerine hitap edeceğini söyledi.

Sunak’ın başbakan olarak seçilmesinin ardından İngiliz Sterlini Amerikan Doları karşısında yüzde 15 oranında değer kazandı.

Boris Johnson çekilmişti

Rishi Sunak, eski Sağlık Bakanı Sajid Javid ile birlikte Başbakan Boris Johnson’a güvenlerini kaybettikleri gerekçesiyle istifa etmiş ve beraberinde bir istifa dalgası getirmişti. Milletvekillerinden gelen bu baskılara dayanamayan Johnson istifa ettiğini açıklamıştı. Johnson’ın istifasının ardından başlayan liderlik yarışına katılan Sunak, Liz Truss ile son turda karşı karşıya gelmiş fakat Truss’a kaybetmişti.

Rishi Sunak ve Boris Johnson

20 Ekim’de yaptığı açıklamayla Truss, hem Muhafazakâr Parti liderliğinden hem de başbakanlıktan istifa etmişti. 45 günlük görev süresiyle İngiltere tarihine geçen Truss’ın istifasının ardından yeni bir yarış başlamıştı. Herkes “Boris geri mi dönecek acaba?” diye sorarken Johnson, liderlik yarışına katılmayacağını açıklamıştı. Johnson’ın açıklamalarının ardından da Sunak, Brexit, koronavirüs salgını ve Ukrayna savaşındaki tutumu da dahil olmak üzere Johnson’ın başbakanlıktaki çalışmalarını öven bir tweet atmış ve “Her zaman kendisine minnettar olacağız” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.