Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere: Muhafazakâr Parti liderliği için ilk oylamanın galibi Hint asıllı Rishi Sunak

İngiltere’de Başbakan Boris Johnson’ın Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etmesinin ardından parti milletvekilleri bir sonraki liderlerini seçmek için ilk oylarını kullandı. Sekiz adayın yarıştığı oylamanın ilk turunda en yüksek oyu eski Maliye Bakanı Rishi Sunak aldı.

Liderlik yarışının ilk turu dün (13 Temmuz) partinin milletvekilleri arasında yapılan oylamanın ardından geride kaldı. Eski Sağlık Bakanı Sajid Javid ile birlikte Başbakan Boris Johnson’a güvenlerini kaybettikleri gerekçesiyle istifa eden ve beraberinde bir istifa dalgası getiren Maliye Bakanı Rishi Sunak, aldığı 88 oyla milletvekillerinin favorisi oldu.

Rishi Sunak

Sunak’ı, 67 oyla Penny Mordaunt, 50 oyla Dışişleri Bakanı Liz Truss, 40 oyla Kemi Badenoch, 37 oyla Tom Tugendhat ve 32 oyla Başsavcı Suella Braverman izledi.

30 oy barajını geçemeyen Maliye Bakanı Nadhim Zahawi ve eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise yarış dışı kaldı. Hunt, BBC’ye verdiği demeçte, yarışta Sunak’ı destekleyeceğini açıkladı.

Süreç nasıl işleyecek?

İkinci tur oylamanın yarın (15 Temmuz), ihtiyaç duyulması halinde üçüncü tur oylamanın ise gelecek pazartesi (18 Temmuz) günü yapılması planlanıyor. Son iki adayın 21 Temmuz Perşembe gününe kadar belirlenmesi amaçlanıyor. Daha sonra partiye üye olan 160 bin kişinin posta yoluyla son ikiye kalan adaydan biri için oy kullanması gerekiyor. Tüm bu süreçlerin eylül ayına kadar sona ermesi ve sonuçların 5 Eylül’de açıklanması hedefleniyor.

Johnson hiçbir adayı desteklemeyecek

İstifasının ardından ilk kez gazetecilerin sorularını yanıtlayan Boris Johnson, liderlik yarışında hiçbir adayı desteklemeyeceğini açıkladı. Johnson, “Hiçbir adaya destek olarak zarar vermek istemiyorum” dedi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.