Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beklenen oldu: İngiltere Başbakanı Boris Johnson istifa etti

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Muhafazakâr Parti liderliğinden istifa etti. Johnson, başbakan olarak görevinde kalacak ve Muhafazakar Parti Kongresi’nde seçilen yeni lidere başbakanlık koltuğunu devredecek. Johnson, “Yeni bir lider gelene kadar hizmet etmeye devam edeceğim” dedi.

İzleyin: İngiltere Başbakanı Boris Johnson istifa etti

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, partisi Muhafazakar Parti’nin liderliğinden istifa ettiğini fakat başbakanlık görevine yeni bir lider seçilene dek devam edeceğini açıkladı. Johnson, “Yeni lider görevine başlayana dek görevime devam edeceğim. Bu görevde benimle birlikle olan aileme, arkadaşlarıma ve İngiliz halkına çok teşekkür ederim. Başbakanlık süreci benim için çok öğreticiydi” dedi.

Siyasette kimsenin vazgeçilmez olmadığını belirten Johnson, yeni lidere elinden geldiğinde destek olacağını da sözlerine ekledi.

Brexit sürecinden ve koronavirüs salgını boyunca aldıkları önlemlerden bahseden Johnson, İngiltere’nin Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşta Kiev’e yapılan yardımlarda öncülük ettiklerini söyledi. Johnson, “Dünyanın en iyi işini bıraktığım için ne kadar üzgün olduğumu bilmenizi istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Seviye atlamaya devam etmeliyiz” diyen Johnson, İngiltere’nin her parçasının içindeki potansiyelin açığa çıkarılması gerektiğini belirti ve şöyle konuştu: “Eğer bunu başarırsak, Avrupa’nın en müreffeh ülkesi olacağız.”

Parti içindeki yeni lider seçilme süreci ile ilgili de konuşan Johnson, söz konusu takvimin önümüzdeki hafta kamuoyuna duyurulacağını açıkladı.

İstifanın ardından gelen tepkiler

Dışişleri Bakanı Liz Truss, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında “Başbakan doğru kararı verdi” dedi ve şöyle yazdı:

“Boris’in liderliğindeki hükümet, Brexit, aşılar ve Ukrayna’yı desteklemek gibi birçok başarıya imza attı. Şimdi sakinliğe ve birliğe ihtiyacımız var. Yeni bir lider bulunana dek ülkeyi yönetmeye devam etmeliyiz.”

İçişleri Bakanı Priti Patel de Johnson’ın istifa açıklamasından dakikalar önce sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, bu kritik zamanda İçişleri Bakanlığı’ndaki işlere odaklanmaya devam edeceğini söyledi. Patel, “Bu kritik zamanda görevim, devlet işlerine liderlik etmeye devam etmek, ulusal güvenliği korumak ve vatandaşlarımızı güvende tutmaktır” dedi.

İngiltere’de neler oluyor?

İngiltere’de başbakana güvenlerini kaybettiklerini belirten Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın istifa ederek başlattığı istifa dalgası giderek büyümüş ve son 48 saat içerisinde beşi bakan olmak üzere 50’den fazla hükümet görevlisi istifa etmişti.

Sabah saatlerinde İngiliz medyası, Başbakan Johnson’un önümüzdeki saatlerde istifasını açıklayacağını duyurmuştu. İşçi Partisi lideri Keir Starmer Johnson’ın aldığı bu kararı memnuniyet ile karşıladı ve İngiltere’nin yeni bir başlangıca ihtiyacı olduğunu söyledi. Starmer, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “12 yıldır iktidarlar ve verdikleri zarar çok büyük” dedi.

Başbakan Boris Johnson’a “güvenlerini kaybederek” istifa eden kabine bakanlarının ardından Johnson hükümetinde istifa dalgası sürüyor. Kuzey İrlanda’dan Sorumlu Devlet Bakanı Brandon Lewis ve Galler’den sorumlu Devlet Bakanı Simon Hart’ın bugün (7 Temmuz) erken saatlerde istifa etmesinin hemen ardından Eğitim Bakanı Michelle Donelan da istifa ederek istifa eden son kabine bakanı oldu. Michelle Donelan, Maliye Bakanlığı’na atanan Nadhim Zahawi’nin yerine Johnson tarafından salı akşamı göreve getirilmişti. Hazine Bakanı Helen Whately, Güvenlik Bakanı Damian Hinds ve Bilim Bakanı George Freeman da bugün erken saatlerde istifa etti.

Başbakan Johnson’a “tam destek” göstereceklerini söyleyen İçişleri Bakanı Priti Patel ve Grant Shapps da dahil olmak üzere Johnson’ı dün (6 Temmuz) istifa etmeye çağırdı. Buna rağmen Johnson, seçmenlerinden “devam etmesi için muazzam bir yetki” aldığını iddia ediyor ve istifa etmeyi reddediyor.

Göreve yeni atanan Şansölye Nadhim Zahawi de Boris Johnson’ı istifaya çağırdı. Zahawi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Bu sizin için sürdürülebilir değil ve daha da kötüleşecek. Muhafazakar Parti için ve en önemlisi tüm ülke için doğru olanı yapmalı ve hemen gitmelisiniz.”

Başsavcı Suella Braverman ise istifa etmese de her türlü liderlik mücadelesine katılacağını söyledi.

Johnson kendisini eleştirenleri hedef alarak dün (6 Temmuz) Seviye Atlama Bakanı Michael Gove’u görevden aldı. İddialara göre Gove dün akşam saat 21:00’de Johnson’a istifasını sunacakken Johnson saat 20:59’da Gove’u kovdu.

Downing Street’ten bir kaynak, “Johnson, Gove’u basına neşeyle liderin gitmesi için çağrıda bulunan bir ‘yılan’ olarak nitelendiriyor” dedi.

Gove, Johnson’ı dün erken saatlerde istifa etmeye çağırmıştı.

40’tan fazla bakan ve yardımcısı istifa etti dün (6 Temmuz) istifa etti.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.