Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de Boris Johnson başbakanlık yarışından çekildi, gözler Rishi Sunak’ın üzerinde

İngiltere’de Liz Truss’ın başbakanlıktan istifa ettiğini açıklamasının ardından başlayan liderlik yarışı sürüyor. Herkes “Boris geri mi dönecek acaba?” diye sorarken, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson bu soruya son noktayı koydu. Johnson liderlik yarışına katılmayacağını açıkladı. Adada şimdi bütün gözler Rishi Sunak’ın üzerine çevrildi.

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Muhafazakâr Parti’nin liderlik yarışına katılmak için gerekli desteğe sahip olduğunu ancak adaylığının doğru olmadığı sonucuna vardığını açıkladı. 357 milletvekilinin 102’sinin desteğini aldığını iddia eden Johnson, “Yapılacak seçimde başarılı olma şansım yüksek. Cuma günü Downing Street’e dönebilirim. Ancak bunun yapılacak en doğru şey olmayacağı kanaatindeyim. Parlamentoda birleşik bir parti olmadıkça ülkeyi etkili bir şekilde yönetemezsiniz” dedi.

Boris Johnson

İngiltere’de Liz Truss’ın istifasının ardından başlayan liderlik yarışında bugün eski Maliye Bakanı Rishi Sunak dışında hiçbir aday 100 milletvekilinin desteğini alamazsa, Sunak otomatik olarak partinin lideri seçilecek ve yeni başbakan olacak.

Avam Kamarası lideri ve eski Savunma Bakanı Penny Mordaunt da100 milletvekilinin desteğini alır ve başka aday çıkmazsa, parti milletvekilleri Sunak ve Mordaunt arasında tercih yapacak. Böylece Muhafazakâr Parti’nin yeni lideri ve İngiltere’nin yeni başbakanı belli olacak.

BBC’nin edindiği bilgilere göre, Sunak’ı 155, Mordaunt’u ise 25 milletvekili destekliyor.

Gözler Sunak’ın üzerinde

Johnson’ın açıklamalarının ardından Rishi Sunak, Brexit, koronavirüs salgını ve Ukrayna savaşındaki tutumu da dahil olmak üzere Johnson’ın başbakanlıktaki çalışmalarını öven bir tweet attı ve “Her zaman kendisine minnettar olacağız” dedi.

Liderlik yarışında ön plana çıkan Sunak’a yakın bir kaynak, BBC’ye verdiği demeçte, “Yarışta hiçbir şeyi cepte görmüyoruz” diyerek temkinli konuştu.

Rishi Sunak

Adayların bugün yerel saat ile 14.00’e kadar 100 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor. Herhangi bir adayı destekleyen kişi sayısı 158’e ulaşırsa yarış, iki adaya düşmüş olacak. Böylece parti üyeleri çevrimiçi olarak oy verecek ve sonuçlar cuma günü açıklanacak.

İşçi Partisi ise erken seçim çağrılarını yineliyor. Genel Başkan Yardımcısı Angela Rayner, “Tory milletvekilleri, Sunak’ın ülkeyi nasıl yöneteceği hakkında tek bir kelime dahi etmeden ülkenin anahtarını kendisine vermek üzere. Halk buna oy vermedi” dedi.

Ne olmuştu?

İngiltere Başbakanı Liz Truss, 20 Ekim’de yaptığı açıklamayla hem Muhafazakâr Parti liderliğinden hem de başbakanlıktan istifa etmişti. Baskılara dayanamayan Truss’ın istifasının ardından İngiltere, kendisini yeni bir siyasi krizin içinde bulmuştu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.