Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (153): Başbakanlığı marulun raf ömrünü geçemeyen Liz Truss’ın kaos dolu 45 gününden akıllarda kalan beş olay

İngiltere Başbakanı Liz Truss dün yaptığı açıklamayla hem Muhafazakâr Parti liderliğinden hem de başbakanlıktan istifa etti. 45 günlük görev süresiyle İngiltere tarihine geçen Truss, bu oldukça kısa görev süresinde pek çok önemli olayla karşılaştı. Kimileri güldürdü, kimileri kızdırdı. Medyascope Dış Haberler Servisi, Truss’ın kaos dolu 45 gününden akıllarda kalan beş önemli olayı derledi.

  • Kraliçe ile ilk ve son görüşme

İngiltere Başbakanı Liz Truss, ülkede en kısa süre görev yapan lider olmasına rağmen krallığın en uzun süre tahtta kalan monarkı Kraliçe II. Elizabeth’i son gören başbakan oldu. Kraliçe Elizabeth, ölümünden iki gün önce 15. başbakanı Liz Truss’a hükümeti kurma görevi vermişti.

Truss, son anlarından birinde Kraliçe ile tanışmış olmaktan “büyük onur” duyduğunu söylemişti.

  • Bütçe krizi ve sterlinin çakılışı

Truss, Muhafazakâr Parti liderliği için eski Hazine Şansölyesi Rishi Sunak ile yarıştığı sırada ekonomiyi canlandırmak için dev vergi indirimleri vaat etmiş, bu plan Sunak ve pek çok ekonomist tarafından eleştirilmişti. Truss başbakan olduktan birkaç hafta sonra Şansölye Kwasi Kwarteng 45 milyar pound değerinde bir vergi indirimi paketi açıklamıştı.  

Kwarteng’in bu paketin maliyetinin nasıl karşılanacağına dair soruları cevapsız bırakmasıyla İngiliz Sterlin’i, piyasaların açıldığı ilk pazartesi günü ABD Doları karşısında tarihin en düşük değerine gerilemişti.

  • Zorlu bir basın toplantısı

Piyasaların ekonomik planına tepkisi ve siyasî ortamda büyük bir U dönüşü söylentileriyle başı dertte olan Truss, Şansölye Kwarteng’i ABD’deki bir toplantısından erken çağırıp görevine son verdi. Ardından ise bir basın toplantısı düzenledi.

Başbakan olarak güvenilirliği sorgulanan Truss, yalnızca dört soru aldı. Bunlardan biri ise “Nasıl olacak da başbakanlıkta kalacaksınız?” oldu. Zorlu bir sekiz dakika geçiren Truss, ekonomik karışıklığı sakinleştirmek için bu yönde kararlar aldığını söylese de kendi partisinden milletvekillerini pek ikna edemedi.

“Canım, ah canım”

İngiltere hükümdarları ve başbakanın görüşmelerinden nadir sayıda video paylaşılır.

Liz Truss ve İngiltere’nin yeni kralı III. Charles’ın Buckingham Sarayı’nda görüşmesi de başı dertte olan başbakanın imajını düzeltmeye pek yardım etmedi.

Kral Charles, Truss ile el sıkışırken kendisine “Canım, ah canım” dedi. 

Pek çok kişi Truss’ın başarısızlığı nedeniyle bu sözlerin söylendiğini düşünse de, saraydan BBC’ye konuşan isimler Kral Charles’ın başbakanın yoğun gündemine atıfta bulunduğunu belirtti. 

“Bir marula yenildi”

İngiltere’de bir siyasî yorumcunun Liz Truss hakkında “raf ömrü tahminen bir marul kadar” demesi üzerine, İngiliz gazetesi Daily Star internette bir canlı yayın başlatarak bu teoriyi sınamaya karar verdi. Binlerce insan, süpermarket zinciri Tesco’dan alınmış 60 penny’lik bir marulun “lettuce-cam (marul-cam)” isimli yayında çürüyüşünü izledi. Kendisine sarı bir peruk takılan marul günden güne çürürken, onun yanında portresi yer alan Liz Truss da maruldan geri kalmadı.

Başbakanın istifasının ardından yaklaşık 20 bin kişi marulu tebrik etmek için canlı yayına akın etti. Canlı yayında İngiliz ulusal marşı ve Kool & The Gang grubunun “Celebration (kutlama)” şarkısı çalındı.

Daily Star ertesi gün “Marulun büyük sevinci” başlığıyla yeşilliği manşete taşıdı ancak olayı burada bitirmedi.

Gazete son olarak Twitter hesabından paylaştığı mesajında marulun dev bir görselini parlamento binasına yansıttı ve “Marul meclise girdi” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.