Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sadece 45 gün dayandı: İngiltere Başbakanı Liz Truss istifa etti

İngiltere’de sular durulmuyor. Başbakan Liz Truss, milletvekillerinin baskısından ve kabinesinde yaşanan sorunlardan dolayı istifa etti. Truss istifa kararını Downing Sokağı 10 Numara’nın önünde yaptığı bir açıklamayla duyurdu. Sadece 45 gün başbakanlık koltuğunda kalan Truss, ülkenin en kısa süre görev yapan başbakanı olarak da tarihe geçti.

İngiltere Başbakanı Liz Truss, Başbakanlık Konutu önünde yaptığı açıklamada başbakanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı. Ekonomik ve uluslararası istikrarsızlık döneminde göreve geldiğini belirten Truss, hükümetinin enerji faturalarını ödediğini, ulusal sigortayı kestiğini ve “düşük vergi, yüksek büyüme ekonomisi” için bir vizyon belirlediğini aktardı. Truss, “Kabul ediyorum. Muhafazakâr Parti tarafından seçildiğim görevi yerine getiremedim” dedi.

Liz Truss

İngiltere’de Muhafazakâr Parti için liderlik yarışından sorumlu olan 1922 Komitesi Başkanı Sir Graham Bindy ile görüştüğünü açıklayan Truss, partinin yeni lider seçiminin haftaya yapılacağını ve yeni lider seçilene kadar görevde kalacağını da söyledi.

İşçi Partisi Başkanı Keir Starmer ise Truss’ın istifasının ardından ülke çapında bir genel seçim yapılması gerektiğini vurguladı.

İngiltere tarihine geçti

Liz Truss, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson’dan devraldığı görevinde sadece 45 gün dayanabildi. 45 gün başbakanlık koltuğunda oturan Truss, İngiltere tarihinin en kısa süre görevde kalan başbakanı olarak tarihe geçti. En kısa süre hizmet veren ikinci başbakan ise 119 gün görev yapan George Canning’di.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Truss’ın istifasının ardından yaptığı açıklamada, İngiltere’nin mümkün olan en kısa sürede istikrarı bulması gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği (AB) zirvesi için bulunduğu Brüksel’de gazetecilere konuşan Macron, “Bir meslektaşımın görevinden istifa ettiğini görmek beni her zaman üzer” dedi.

Ne olmuştu?

Truss, başbakanlık koltuğuna oturmasından bu yana geçen altı haftada tahvil piyasasının çökmesine ve partisinin onay oranlarının dibe vurmasına neden olmuştu. Yaşanan bu gelişmelerden sonra Truss, mali politikasında birçok değişikliğe gitmeye çalışmıştı.

Geçen cumadan (14 Ekim) itibaren kabinesindeki en önemli iki bakanı kaybeden Truss, maliye politikaları nedeniyle parlamentoda sıkça eleştiriliyordu. Bir Muhafazakâr Parti milletvekili Reuters’a verdiği demeçte, “parlamentoda kaotik bir ortam olduğunu” ve “böyle devam edilemeyeceğini” aktarmıştı.

Truss’ın istifası, ekonomisi resesyona giren İngiltere’nin yeni Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın Truss’ın politikalarından endişe eden yatırımcılara milyarlarca sterlinlik harcama paketi bulmaya çalışmasının ardından geldi.

BBC, Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın başbakanlık için yarışmayacağı bilgisini doğruladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.