Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın istifasıyla sonuçlanan siyasî krizin ardından İngiltere nüfusunun yüzde birinden azını oluşturan Muhafazakar Parti üyeleri bugün Dışişleri Bakanı Liz Truss’ı başbakan seçti. Liz Truss, yarın İngiltere’nin yeni başbakanı olarak görevine başlayacak.

Konuşmasına Johnson’a teşekkür ederek başlayan İngiltere Başbakanı Liz Truss, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı çıktığı, Brexit’e liderlik ettiği ve Jeremy Corbin’i ezdiğini belirtti. Seçim kampanyası boyunca verdiği sözleri yerine getireceğini belirten Truss, vergileri azaltmak ve İngiltere ekonomisini büyütmek için “cesur bir plan” uygulayacağını söyledi.

Konuşmasını “hizmet edeceğiz” diyerek bitiren Truss, 2024’te seçimlerde İşçi Partisi’ni tekrardan yeneceklerinin altını çizdi.

Boris Johnson’ın istifasını açıklamasının ardından Muhafazakar Parti liderliği ve başbakanlık için yarışan sekiz aday arasından son tura Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Dışişleri Bakanı Liz Truss kalmıştı.

Adaylar kimlerdi?

Başbakan Johnson’a güvenlerini kaybettikleri gerekçesiyle istifa eden ve başlattıkları istifa dalgası üzerine Johnson’ın da istifasını getiren iki bakandan biri olan Sağlık Bakanı Sajid Javid’in yarıştan çekilmesi üzerine sekiz aday parti liderliği için yarışmıştı. Adaylar arasında Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rishi Sunak, Maliye Bakanı Nadhim Zahawi, Eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Başsavcı Suela Braverman, Kemi Badenoch, Tom Tugendhat, Penny Mordaunt vardı.

İstifasının ardından ilk kez gazetecilerin sorularını yanıtlayan Johnson, liderlik yarışında hiçbir adayı desteklemeyeceğini açıklamış ve “Hiçbir adaya destek olarak zarar vermek istemiyorum” demişti.

Muhafazakâr Parti liderliği için ilk oylamanın galibi Hint asıllı Rishi Sunak’tı

Liderlik yarışının 13 Temmuz’da gerçekleşen ilk turunda Sunak, 88 oyla milletvekillerin gözdesi olmuştu. 

Sunak’ı, 67 oyla Penny Mordaunt, 50 oyla Dışişleri Bakanı Liz Truss, 40 oyla Kemi Badenoch, 37 oyla Tom Tugendhat ve 32 oyla Başsavcı Suella Braverman izlemişti. 30 oy barajını geçemeyen Maliye Bakanı Nadhim Zahawi ve eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise yarış dışı kalmıştı.

Liderlik yarışının son turunun galibi de yine Sunak’tı

Liderlik yarışının 20 Temmuz’da gerçekleşen dördüncü ve son turunda ise Rishi Sunak, Liz Truss ve Penny Mordaunt yarışmıştı. Aldığı 131 oyla milletvekillerin gözdesi olan Rishi Sunak, son turda da birinci olmuştu. Üç lider arasında 105 oy ile en az oyu alan Mordaunt ise elenmişti.

Rishi Sunak ve Liz Truss

Ne olmuştu?

Johnson’a güvenlerini kaybettiklerini belirten Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak, kabineden istifa ettiklerini açıklamıştı. Kabinedeki iki önemli bakanın istifası, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, hakkındaki cinsel taciz iddialarını bildiği halde Muhafazakâr Parti Milletvekili Chris Pincher’ı başkan yardımcısı olarak atamaması gerektiğini kabul etmesi ve özür dilemeye çalışmasının ardından gelmişti.

Kabineden istifa eden iki bakanın yerine yeni bakanlar atanmıştı ancak ertesi gün birçok bakanın daha istifa etmesiyle Johnson hükümeti tekrardan siyasî krize girmişti.

Boris Johnson

Hükümetin girdiği siyasi krize daha fazla dayanamayan Johnson, partisi Muhafazakar Parti’nin liderliğinden istifa ettiğini fakat başbakanlık görevine yeni bir lider seçilene dek devam edeceğini açıklamıştı. Johnson, “Yeni lider görevine başlayana dek görevime devam edeceğim. Bu görevde benimle birlikle olan aileme, arkadaşlarıma ve İngiliz halkına çok teşekkür ederim. Başbakanlık süreci benim için çok öğreticiydi” demişti.

İzleyin: Beklenen oldu: İngiltere Başbakanı Boris Johnson istifa etti

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.