Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere başbakanlığı için son viraj: Sunak ve Truss finale kaldı, sonuçlar 5 Eylül’de belli olacak

İngiltere’de Başbakan Boris Johnson’ın Muhafazakâr Parti liderliğinden istifa etmesinin ardından parti içinde liderlik yarışı sürüyor. Bugün partinin meclis grubunda yapılan dördüncü ve son oylamanın sonucuna göre eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Dışişleri Bakanı Liz Truss finale kaldı. İngiltere’nin yeni başbakanı 5 Eylül’de belli olacak.

İzleyin: Yeni başbakan kim olacak?

Liderlik yarışının dördüncü ve son turu bugün (20 Temmuz) Muhafazakâr Parti milletvekilleri arasında yapılan oylamanın ardından geride kaldı. Eski Sağlık Bakanı Sajid Javid ile birlikte Başbakan Boris Johnson’a güvenlerini kaybettikleri gerekçesiyle istifa eden ve beraberinde bir istifa dalgası getiren Maliye Bakanı Rishi Sunak, aldığı 131 oyla milletvekillerinin favorisi oldu. Dışişleri Bakanı Liz Truss ise aldığı 113 oy ile finale kaldı.

Üç aday arasında en az oyu alan (105) Ticaret Bakan Yardımcısı Penny Mordaunt ise elendi.

Oylamanın ardından sosyal medya hesabından bir video paylaşan Rishi Sunak, kendisine oy veren milletvekillerine teşekkür etti ve gelecek seçimlerde İşçi Partisi lideri Keir Starmer‘i yenebilecek tek adayın kendisi olduğunu dile getirdi.

Liz Truss da sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında kendisine güvenen ve oy veren milletvekili arkadaşlarına teşekkür etti.

Süreç nasıl işleyecek?

Partiye üye olan 160 bin kişinin posta yoluyla son ikiye kalan adaydan biri için oy kullanması gerekiyor. Tüm bu süreçlerin eylül ayına kadar sona ermesi ve sonuçların 5 Eylül’de açıklanması hedefleniyor.

Liz Truss göçmenleri Türkiye’ye mi gönderecek?

İngiltere’nin The Times gazetesi hafta sonu yayımladığı haberinde, Dışişleri Bakanı ve başbakan adayı Liz Truss’ın İngiltere’ye yasadışı yollarla giren göçmenleri Türkiye’ye göndermek istediğini yazmıştı. Gelişmeyi doğrulayan Truss’a yakın kaynaklar, İngiliz siyasetçinin alternatif ülkelerinden birinin Türkiye olduğunu belirtirken, Türk yetkililerle henüz bir görüşme yapılmadığını söylemişti.

Dışişleri Bakanı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, bu habere sert tepki göstermiş ve “Türkiye herhangi bir ülkenin sığınmacı kampı veya sınır muhafızı olmayacak, üçüncü ülkelerin uluslararası yükümlülüklerini hiçbir şekilde devralmayacaktır” demişti.

Johnson hiçbir adayı desteklemeyecek

İstifasının ardından ilk kez gazetecilerin sorularını yanıtlayan Boris Johnson ise liderlik yarışında hiçbir adayı desteklemeyeceğini açıkladı. Johnson, “Hiçbir adaya destek olarak zarar vermek istemiyorum” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.