Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da diktatörlüğe karşı özgürlük isyanı: “Değişimin nereye evrileceğini görmek istiyorsanız üniversitelere bakın” – Arif Keskin ile söyleşi

İran uzmanı siyaset bilimci Arif Keskin, İran’da 16 Eylül’de Mahsa Amini’nin örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınması ve akabinde ölmesi üzerine başlayan ve altıncı haftasında aralıksız devam eden isyanı çeşitli veçheleriyle anlatmayı ve yorumlamayı sürdürüyor. Keskin bu yayında İran’daki protestoları, diktatörlüğe karşı özgürlük isyanı olarak tanımlıyor. Sokaktan yükselen “âzâdi/özgürlük” sloganlarının arkasındaki talebi analiz ediyor. Türkiye’de zaten mevcut örtünme serbestisinin yeniden siyaset malzemesi yapıldığı bir dönemde, İran’daki isyanın Türkiye’de neden yeterince gündem olmadığına dair soruma ise Keskin çarpıcı bir tespitle yanıt veriyor: “Türkiye’de entelektüeller bile gelişmeleri hak temelli değil güç temelli bir perspektifle ele alıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.