Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya Başbakanı Meloni görevine hızlı başladı: “Yarı başkanlık sistemine geçmeliyiz”

İtalya’nın aşırı sağcı yeni lideri Giorgia Meloni, başbakan olarak parlamentoda ilk konuşmasını yaptı. Enerji, göç, ekonomi gibi alanlarda hükümetinin politikalarını açıklayan Meloni, ayrıca yarı başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini savundu. İşte konuşmasından ön plana çıkanlar:

Ukrayna savaşı ve enerji

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşa değinen Meloni, “Kendi rahatlığımız için Ukrayna’nın özgürlüğünü pazarlık malzemesi yapacağımızı sananlar yanılıyorlar” diyerek Putin’in enerji şantajına boyun eğilmemesi gerektiğini ve bunun ancak Putin’in daha fazla talepte bulunmasıyla sonuçlanacağını söyledi.

Giorgia Meloni

Meloni, ülkedeki hanelere ve işletmelere faturalar ve yakıt konusunda destek sağlanması gerektiğini, bunun bütçede büyük bir pay alacağı için bazı projelerin rafa kaldırılacağını da ekledi.

Avrupa Birliği

İtalya’nın çiçeği burnunda başbakanı ülkede daima tartışma konularından biri olan Avrupa Birliği (AB) konusuna da değindi. Meloni, “Avrupa Birliği’ni birinci sınıf ve ikinci sınıf üyelerin olduğu elitist bir kulüp olarak veya daha kötüsü, hesap kitap işlerini düzende tutma görevine sahip bir yönetim kurulu tarafından idare edilen bir halka açık şirket olarak görmüyoruz” dedi.

İtalya lideri, “Bu hükümet mevcut AB kurallarına saygı duyacak ve aynı zamanda çalışmayan kuralların değişimi için katkılarını sunacak. En başta da reforme edilmesi tartışmaları devam eden İstikrar ve Büyüme Paktı hakkında” ifadelerini kullandı.

Göç

“Her ciddi devlete olduğu gibi İtalya’ya da yasadışı giremezsiniz ancak yasalara uygun bir şekilde girebilirsiniz” diyen Meloni, Akdeniz’deki göçmen kaçakçılığını bitirmeyi ve yasadışı göçü durdurmayı planladıklarını söyledi.

İtalya’nın ilk kadın başbakanı ayrıca, savaştan veya zulümden kaçanların sığınma haklarını hiçbir şekilde sorgulamadıklarını belirtti.

Bu yıl 77 binden fazla insan Akdeniz’i botlarla geçerek Kuzey Afrika’dan İtalya’ya intikal etmişti.

Meloni ve Sergio Mattarella

Cumhurbaşkanına daha fazla yetki

İtalya’da herhangi bir yürütme gücünü elinde bulundurmayan cumhurbaşkanlığı makâmı, pek çok parlamenter sistemde olduğu gibi sadece törensel nitelikte ve devleti temsil ediyor.

Meloni, tıpkı partisi Fratelli d’Italia (İtalya’nın Kardeşleri) gibi cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve yürütme yetkilerinin bir kısmına sahip olması gerektiğini savunuyor. İtalya’nın istikrarsızlık sorununa çözüm olarak önerilen bu sistem, Fransa’daki yarı başkanlık sistemini yansıtıyor.

Koalisyonların bozulması sonucu pek çok hükümetin görev süresini bitiremeden dağıldığı İtalya’da son on yılda Meloni ile beraber yedi başbakan görev yaptı. 

Kaynak: BBC, Reuters, Washington Post

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.