Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Göçmen karşıtlığından İslamofobiye: İtalya’nın ilk kadın başbakanı Giorgia Meloni kimdir?

İtalya’da düzenlenen genel seçimleri sandık çıkış anketine göre aşırı sağcı lider Giorgia Meloni’nin liderliğindeki İtalya’nın Kardeşleri Partisi (Fratelli d’Itallia) kazandı. 1945’ten bu yana İtalya’da ilk kez bir aşırı sağcı parti seçimlerden birinci parti olarak çıktı. Peki, sandıktan muzaffer çıkan ve İtalya’nın ilk kadın başbakanı olması beklenen Giorgia Meloni kimdir?

İtalya’da dün (25 Eylül) düzenlenen seçimleri aşırı sağcı parti İtalya’nın Kardeşleri (Fratelli d’Itallia) lideri Giorgia Meloni kazandı. Temsil ettiği ideolojiyle ve partisinin faşist yaklaşımlarıyla sıkça eleştirilen Meloni, şimdi İtalya’nın ilk kadın başbakanı olma yolunda ilerliyor.

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre faşist lider Benito Mussolini’nin ardından İtalya’da ilk kez aşırı sağ bir parti iktidara gelecek.

Muhafazakâr ve milliyetçi görüşleriyle gündeme gelen ve ülkede yükselen aşırı sağ dalgayla birlikte seçim kampanyası boyunca rakiplerinden önde giden Meloni, kendisine yöneltilen “faşist” etiketini her defasında reddediyor.

2018’deki bir parti etkinliğinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a ülkesinin sömürgeci geçmişi hakkında yanıt vermesi üzerine Meloni’nin bu videosu Türkiye’de sıkça paylaşılan videolar arasına girmişti. Meloni, bu videosuyla sempati toplasa da İtalya’nın müstakbel başbakanının Türkiye hakkındaki fikirleri oldukça olumsuz.

Siyasi kariyeri

Meloni, 15 Ocak 1977’de İtalya’nın başkenti Roma’da doğdu. Gençlik yıllarında sağ partilerin gençlik örgütlerinde görev alan Meloni, siyasette aktif bir rol almaya başladı. Meloni, gençlik yıllarında Roma’nın en ünlü gece kulüplerinden biri olan Piper Club’da dadı, garson ve barmen olarak çalıştı. 

Bir süre Roma’da yerel siyasetle uğraşan Meloni, 2006’daki genel seçimlerde İtalya Parlamentosu’na seçildi. Meloni ayrıca, eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin dördüncü hükümetinde 31 yaşındayken Gençlik Bakanı olarak görev aldı. Hükümetindeki sağ politikacıların duruşunun aksine sosyal yardım politikalarını savunarak 300 milyon dolarlık bir gençlik paketi hazırladı. Partisi içinde Çin’in yükselişine karşı en sert eleştirilerde bulunan isim olan Meloni, 2008’deki Pekin Olimpiyatları’nı boykot çağrısında bulundu. Boykot çağrısının ardından kendi partisi tarafından uyarıldı.

Bakanlık süresinin 2011’de dolmasının hemen ardından kendisi gibi başka radikal sağcılarla birlikte 2012’de İtalya’nın Kardeşleri Partisi’ni kurdu. İtalya’nın Kardeşleri, kurulmasının hemen ardından 2013’te girdiği ilk seçimde yüzde 3; 2018’deki son genel seçimde ise yüzde 4 oy aldı.

27 Temmuz’da İtalya’nın eski başbakanı ve İleri İtalya (Forza Italia) lideri Silvio Berlusconi, radikal sağcı Lig Partisi lideri Matteo Salvini ve İtalya’nın Kardeşleri bir seçim ittifakı yapacaklarını açıkladı. İttifakın seçim anlaşmasıyla en yüksek oy alan partinin liderinin başbakan olması kararlaştırıldı.

Meloni’nin politik görüşleri nedir?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından mevcut hükümetin Ukrayna yanlısı duruşunu destekleyen Meloni’nin katı muhafazakâr sosyal politikaları baz kesimler için endişe verici durumda.

Kendisine yöneltilen “faşist” söylemini reddeden Meloni, demokratik siyasete olan inancını da her zaman dile getiriyor. Meloni, seçimlere yaklaşırken aşırı sağ imajını da oldukça yumuşatmıştı.

Ancak İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nin kökleri, diktatör Benito Mussolini’nin faşizminden doğan İtalyan Sosyal Hareketi’ne dayanıyor. Parti, savaş sonrası aşırı sağ partilerin logosunu koruyor.

Meloni eşcinsel evliliğe, boşanmaya, ülkede doğanlara vatandaşlık verilmesine ve esrarın yasallaşmasına karşı. İspanya’nın aşırı sağcı partisi Vox’un bir mitinginde Meloni’nin, “Doğal aileye evet, LGBT lobilerine hayır” sloganı attığı biliniyor. Meloni ayrıca, faşistler tarafından sıkça kullanılan “Tanrı, vatan ve aile” sloganını da sahipleniyor.

Öte yandan diğer sağ partilere kıyasla Meloni, sosyal yardımın önemli olduğuna inanıyor. Ücretsiz kreşlerin açılmasını ve göçmen olmayan İtalyan annelerin sosyal yardım paketinden yararlanması gerektiğini düşünüyor. Dış politikada sıkı bir Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO destekçisi olan Meloni, Çin’in ve Rusya’nın uluslararası siyasetteki dominasyonuna karşı duruyor

Meloni ayrıca göçmen karşıtı olmasından dolayı da sıkça eleştiriliyor. Avrupa’da yükselen aşırı göçmen karşıtı rüzgarı arkasına alan Meloni, İtalya’ya Libya’dan gelen göçmenleri durdurmak için Libya’nın deniz ablukasına alınması için çağrıda bulunmuştu.

Türkiye’ye hakkındaki görüşleri neler?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018’de İtalya’yı ziyaret etmesinin ardından Meloni, Türkiye ile ilgili fikirlerini “Türkiye’nin Avrupa’ya girmesine hayır” ve “Avrupa’nın İslamlaşmasına hayır” diyerek dile getirmişti.

https://twitter.com/GiorgiaMeloni/status/960414235670073344?s=20&t=rc5UONfUtrW9XG3-g8MoLw

Erdoğan’ın siyasal İslamı Avrupa’ya taşıdığını iddia eden Meloni, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) giriş süreçlerinin tamamını iptal etmenin zamanının geldiğini belirtiyor. Avrupa’yı Türkiye konusunda uyaran Meloni, Erdoğan’ın AB ülkelerinde yaşayan Türkleri ve Müslümanları çocuk yapmaya teşvik ederek Avrupa’yı sömürgeleştirmeye çalıştığını iddia ediyor.

Meloni, Ayasofya’nın camiye çevrilmesine de sert tepki gösteren liderlerden biriydi.

Türkiye ile yapılan göçmen anlaşmasını destekleyen Meloni, bu anlaşmaya bağlı kalınmasını savunuyor. Ancak Meloni, Türkiye’nin göçmen politikası hakkındaki endişelerini şu sözlerle açıklıyor:

“Türkiye, Suriye’den mültecilerin ve Asya’nın geri kalanından gelen ekonomik göçmenlerin akışını engellemek için AB’den milyarlarca euro alıp Avrupa’yı göçmen şantajı altına soktu.”

Meloni, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonları ve güvenlik politikalarını da şu sözlerle eleştiriyor:

“Türkiye, Suriye’den Dağlık Karabağ’a, Yunanistan ve Kıbrıs çevresindeki sulardan Libya’ya kadar Ortadoğu ve Akdeniz’de yayılmacı bir politika başlattı. Neo-Osmanlı vizyonundan ilham alan agresif bir dış politika izledi.”

Meloni hükümetinde İtalya’nın Türkiye politikasında değişiklikler neler olabilir?

Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IAI) İtalya Dış Politikası Programı Başkanı Andre Dessi, BBC’ye verdiği demeçte, Meloni hükümetinde İtalya’nın dış politikasındaki önemli konularda devamlılık ilkesine bağlı kalınacağını söyledi:

“İtalya’nın dış politika geleneği, hükümetler değişse de, siyasi krizler olsa da, sağ ya da sol iktidar gelse de devamlılık ilkesine dayanır. Çünkü İtalya’da ‘geniş Akdeniz’ diye anılan bölgede geleneksel olarak komuta eden unsur, İtalya’nın ekonomik ve enerji çıkarlarıdır. Bu çıkarları korumak için ideolojik olmayan, tüm ülkelerle diyalog ve iş birliğine açık bir dış politikaya ihtiyaç vardır.”

Öte yandan Dessi, dış politikada devamlılığın devam etmesini öngörse de göç konusunda bir sıkılaşmaya gidilebileceğini düşündüğünü belirtti:

“Zaten azaltılmış durumda olan göçmen kabul kapasitelerinin daha da zorlanması ve göçmenler için sürecin daha zorlu hale getirilmesi konusunda endişeler yersiz değil.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.