Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katar polisi, İngiliz LGBTİ+ hakları aktivisti Peter Tatchell’ın protestosuna son verdi ve gözaltına aldı

İngiliz LGBTİ+ hakları aktivisti Peter Tatchell, gelecek ay düzenlenecek Dünya Kupası öncesinde Katar’da tek kişilik bir protesto düzenledi. Olay yerine gelen polis, eylemin devamına müsaade etmedi.

2018’de Rusya’da düzenlenen Dünya Kupası öncesinde de benzer bir protesto gerçekleştiren Tatchell, üzerinde “#Qatarantigay (#Katareşcinselkarşıtı)” yazılı bir tişört ve “Katar, LGBTİ+ları tutukluyor ve dönüşüme zorluyor” yazılı bir pankart ile ülkenin ulusal müzesi önünde bir saatten fazla dikildi.

İki polis üniformalı ve üç üniformasız yetkili olay yerine gelerek Tatchell’ın pankartını katladı. Yetkililer ayrıca Tatchell’ın ve ona eşlik eden bir kişinin pasaportunun ve diğer belgelerinin fotoğrafını çekti.

Polis, Tatchell ile el sıkışıp olay yerinden ayrılırken 70 yaşındaki aktivist kaldırımda durmaya devam etti. 

Gözaltına alındı, ülkeyi terk etmeye zorlandı

BBC Radio 4’e konuşan Tatchell, kendisinin ve kendisine eşlik eden kişinin gözaltına alındığını, Katar polisinin ülkeyi en kısa sürede terk etmeleri konusunda kendilerine baskı yaptığını söyledi.

Katarlı yetkililer ise iddiayı yalanlayarak yetkililerin Tatchell’ı yalnızca “profesyonel biçimde” uyardıklarını söyledi. 

Eşcinselliğin yasadışı olduğu Katar, önümüzdeki ay Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kupaya katılacak bazı futbolcular ise maçlarını izlemek için Katar’a gelecek eşcinsel hayranlarının güvenliklerine dair endişe duyuyor.

Katarlı Dünya Kupası organizatörleri, 20 Kasım’da başlayacak ve ilk kez bir Ortadoğu ülkesinde düzenlenecek turnuvaya cinsel yönelimi ne olursa olsun herkesin gelebileceğini açıklamıştı. Ancak LGBTİ+’lar da kamuya açık yerlere girmemeleri konusunda uyarıldı.

Kaynak: BBCReuters

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.