Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da keyif amaçlı esrar kullanımı yasallaşacak

Almanya’da koalisyon hükümeti, yetişkinler arasında keyif amaçlı esrar kullanımını yasal hale getirmeyi amaçlıyor. Hükümetin yeni planına göre kişisel kullanım için 30 grama kadar esrar bulundurulmasına izin verilecek, eczaneler ve lisanslı dükkanlar da satış yapabilecek.

Almanya’da hükümetin bu planı henüz parlamentoda onaylanmadı fakat plana Avrupa Komisyonu tarafından da yeşil ışık yakıldı. Söz konusu plana göre yetişkinler üç kenevir bitkisini de evde yetiştirebilecek.

Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, esrar yasağının belirgin bir başarısı olmadığını ve 2024’te bu planın yasalaşabileceğini söyledi. Yetişkinler arasında esrar tüketiminde bir artış gözlemlediklerini belirten bakan, “Piyasayı çok sıkı bir şekilde düzenlemek istiyoruz” dedi.

Almanya’da hükümetin bu planına göre esrar reklamları yasaklanmaya devam edecek. Öte yandan hükümet gençleri esrar kullanımı hakkında bilgilendirmek adına kampanyalar düzenlemeyi planlıyor. KDV’nin yanı sıra “esrar vergisi” de alınması öngörülüyor.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde yalnızca Malta keyif amaçlı esrar kullanımını yasallaştırmıştı.

Hollanda’da ise “kahve dükkanlarında” küçük miktarlarda esrar satışına müsamaha gösteriliyor.

Keyif amaçlı esrar kullanımının yasallaştırılması, Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Liberal Demokratlar tarafından oluşturulan hükümetinin geçtiğimiz yıl açıklanan manifestosunda da yer bulmuştu.

Dünya genelinde birçok ülke tıbbi kenevirin sınırlı kullanımını yasallaştırdı. Örneğin Kanada ve Uruguay’da keyif amaçlı esrar yasal. Hatta geçtiğimiz günlerde yemek dağıtım uygulaması Uber Eats, Kanada’da esrar dağıtmaya başladığını açıklamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 37 eyalet ve Vaşington DC tıbbi esrarı yasallaştırırken, 19 eyalette ise keyif amaçlı kullanım yasal.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.