Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bartın maden faciasının ardından 25 kişi gözaltına alındı – “Deliller karartılabilir, bir an önce tutuklanmaları gerekmektedir”

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Bartın-Amasra’da yaşanan maden faciasının ardından soruşturmada 25 kişinin gözaltına alınmasının ardından gözlem raporu yayınladı. Soruşturmanın genişletilmesi gerektiğini belirten ÇHD, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yetkililerinin delilleri karartabilecekleri için tutuklanmaları gerektiğini açıkladı. Açıklamada, haklarında gözaltı kararı verilmeyen materyal başmühendisi ve üç iş sağlığı güvenliği uzmanının da soruşturmaya dahil edilmesi ve gerekli tedbirlerin uygulanması istendi.

Haber: Amasra maden faciası | Teknik ve hukuki açıdan cevap bekleyen sorular

ÇHD, Bartın-Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait madende 41 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmaya ilişkin gözlem raporu yayımladı. Soruşturma kapsamında dün (27 Ekim) aralarında müessese müdürü ve yöneticilerin de bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı. ÇHD’nin gözlem raporunda, TTK yetkilileri hakkında da işlem başlatılması gerektiği belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:

“Çalışma Bakanlığı yetkililerinin de çeşitli biçimlerde kusur ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sebeple soruşturmanın bir an önce bu yetkilileri de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekmektedir. TTK Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Eroğlu, TTK Teftiş Kurulu Başkanı Hayrullah Çakmak, TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, TTK Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz başta olmak üzere diğer sorumlular hakkında işlemlerin başlatılması gerekmektedir. Tarafımızdan belirtilen kişiler ve denetleme sorumluluğu tespit edilebilecek kişiler hakkında tutuklama tedbirlerinin alınması talepli dilekçeler soruşturma dosyasına sunulmuştur.”  

Haber: Türkiye Taşkömürü Kurumu patlamanın olduğu ve 41 işçinin öldüğü maden ocağı için ihaleye çıktı

“Bir an önce tutuklanmaları gerekmektedir”

ÇHD, sorumluların sensör yerleri ve verilerine dair alenen yalan söylediğinin belirlendiği ve delillerin karartılabileceğini belirterek, dava sürecine ilişkin taleplerini şöyle sıraladı:

“Özellikle keşif esnasında bilirkişi heyetine, savcılığa ve bizlere karşı; olayın muhtemel gelişimine vücudunda kırık olan işçilerin yerlerine, ocakta bulunan sensör yerleri ve verilerine dair alenen yalan söyleyen; işletme müdürü Selçuk Ekmekçi, müessese müdürü Cihat Özdemir, iş sağlığı güvenliği başmühendisi, üretim başmühendisleri, elektro mekanik başmühendisi, müessese müdür yardımcıları konumları itibari ile delilleri karartabilecekleri ve soruşturmayı yönlendirebilecek davranışlarda bulundukları/bulunabilecekleri, olayın oluş biçiminin aydınlatılmasına engel olabilecekleri, ocakta çalışmaya devam eden işçilerin aynı zamanda tanık olmaları sebebiyle amir pozisyonlarını kullanarak tanıklar üzerinde etkide bulunabilecekleri dikkate alınarak bir an önce tutuklanmaları gerekir. Hakkında gözaltı kararı verilmeyen materyal başmühendisi ve üç iş sağlığı güvenliği uzmanının soruşturmaya dahil edilmesi ve gerekli tedbirlerin uygulanması gerekmektedir.”

Haber: Bir maden, 41 işçi, derin sessizlik: Amasra’da neler oldu?

Haber: Bartın maden faciası | Patlamanın yaşandığı kottan yaralı kurtulan işçi Sezgin Çelen Medyascope’a konuştu: “Yanımdaki iki arkadaşımla birbirimize tutunarak kurtulduk, bayılsaydık biz de ölmüştük”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.