Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın dönüşü, bot hesapların durumu: Elon Musk, Twitter’da neleri değiştirebilir?

Twitter’ı 44 milyar dolarlık bir anlaşma ile devralan Elon Musk, ilk olarak, dev sosyal medya platformunda üst düzey yöneticilerin işine son verdi. Elon Musk’ın “dijital kent meydanı” şeklinde nitelediği Twitter yeni bir döneme girerken platformda pek çok köklü değişikliğin yaşanması bekleniyor. Peki bu değişiklikler ne olabilir? 

İfade özgürlüğü meselesi

Kendisini bir “ifade özgürlüğü mutlakiyetçisi” olarak tanımlayan Elon Musk’ın Twitter’ı satın alma niyetini belli etmesinin ardından platformdaki ifade özgürlüğünün sınırları, sürekli konuşulagelen bir konu oldu. Platformun algoritması aracılığıyla bazı gönderileri öne çıkardığını belirten Musk, açık kaynaklı bir algoritmanın bu sorunu çözebileceğini söylemişti. 

Basitçe açıklamak gerekirse, Twitter’da hangi tweetlerin anasayfanıza neden ve nasıl düştüğünü temellendiren algoritma, Musk döneminde herkesin erişimine açık olacak.

Perşembe günü reklamverenlere bir not bırakan Musk, Twitter’ı,“medeniyetin geleceğinin, geniş bir yelpazedeki inançların sağlıklı bir biçimde tartışılabildiği ortak bir dijital kent meydanına sahip olması” için satın aldığını belirtmişti. Genç milyarder, platformun yasalara uygun işleyeceğini ve “her türlü pisliğin özgür olduğu” bir yer haline gelmeyeceğini de sözlerine ekledi. 

Donald Trump’ın geri dönüşü

Twitter’ı satın alışını “Kuş serbest kaldı” sözleriyle duyuran Elon Musk’ın ifade özgürlüğü hassasiyeti, platformda hesabı kapatılan tüm kullanıcıların affını da içeriyor.

Kapatılan hesaplar arasında, 6 Ocak 2021’de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’ne yapılan baskın sırasında seçimi kaybettiğini kabul etmeyen ve kimilerine göre de şiddeti körükleyen eski Başkan Donald Trump da yer alıyor. 

Mayıs ayında Trump’ın yasağını kaldırıp kaldırmayacağı konusunda sorulan soruya “Kalıcı yasağı kaldıracağım” cevabını veren Musk, ayrıca Twitter’ın “sol yanlısı” olduğunu söylemişti. Kendisine Truth Social isimli bir sosyal medya platformu kuran ve kitlesine artık buradan seslenen Trump, Musk’ın Twitter’ı satın almasına dair şöyle konuştu:

“Twitter’ın şimdi artık daha mantıklı ellerde olmasından ve ülkemizden gerçekten nefret eden radikal sol akıl hastaları ve manyaklar tarafından yönetilmemesinden dolayı çok mutluyum.”

Bloomberg’e konuşan kaynaklar, Musk’ın, Twitter’da ömür boyu ceza alanların yasaklarını kaldırmayı planladığını söyledi. 

Maliyet indirimleri 

Musk ile Twitter arasındaki satın alım anlaşması, 13 milyar dolar değerindeki banka borcunu da platformun yeni sahibine bırakıyor. Twitter’ın son raporları ise şirketin neredeyse 124 milyon dolarlık negatif nakit akışına sahip olduğunu gösteriyor. Yani Twitter, şirketi işletmek için harcadığı para kadar değer yaratamıyor. 

Yatırımcılara hitap eden Musk, Washington Post’un ulaştığı belgelere göre Twitter çalışanlarının yüzde 75’ini kovmayı planlıyor. Ancak çıkan haberlere göre 5 Ocak’a şirketi  ziyaret eden Elon Musk, sanıldığı kadar fazla kişinin işine son vermeyecek. Yine de çalışan sayısının azalmasının beklendiği Twitter, 7 bin 500 kişiyi istihdam ediyor. 

“Her şey uygulaması: X” 

Musk, 4 Ocak’ta attığı bir tweet ile “Twitter’ı satın almak her şey uygulaması X’e doğru büyük bir adım” demişti. 

Bu satın alımın “X” isimli “her şey uygulaması”na giden yolu beş yıl kadar hızlandıracağı dışında fazla detay vermeyen Musk, Çin’in sosyal medya uygulaması WeChat’ten ilham alıyor. 

Haziran ayında Twitter personeli ile buluşan Musk’ın “Çin’de resmen WeChat üzerinde yaşıyorsunuz. Twitter ile bunu yeniden yaratabilirsek, büyük bir başarıya imza atmış olacağız” sözleriyle sosyal medya, anında mesajlaşma ve mobil ödeme özelliklerini içeren WeChat’i örnek aldığı belirtildi. 

Gelirleri artırmak

New York Times’a göre Elon Musk, Twitter’ı satın almayı kabul ettikten kısa süre sonra şirketin gelirlerini 2028’e kadar 26.4 milyar dolara ulaştırarak beş katına çıkarmayı hedefliyor. Twitter, kazancının yüzde 90’ını reklamlardan sağlıyor ve Musk, gelir yaratmak için başka araçları da kullanmak istiyor. 

Musk’ın düşündüğü gelir yaratma araçları arasında Twitter’ın premium üyeliğini daha popüler hale getirmek, Twitter’ın ödeme işletmelerini büyütmek, ticari ve hükümet yetkililerine ait hesaplarda “küçük” bir ücret almak, önemli bilgi içeren veya “viral olan” tweetlerden para kazanmanın yollarını bulmak yer alıyor.

Bot hesapların üstesinden gelmek

Musk, Twitter’ı satın almak istediğini açıkça belirttiği günden beri platformdaki spam ve bot hesapların şirketin açıkladığından çok daha yüksek olduğunu dile getiriyor. Twitter’a göre “gelir yaratabilir dünlük aktif kullanıcılar (mDAU)” olarak adlandırılan hesapların yüzde 5’inden azı spam niteliğinde. Musk ise şirket için oldukça önemli bir metrik olan bu değerin daha yüksek olduğuna inanıyor.

Tesla ve SpaceX’in CEO’su temmuz ayında anlaşma masasından kalkmasında spam hesapların yanlış sayılmasının etkili olduğunu belirtmişti. Musk, platformdaki tüm insanların “onaylanması” gerektiğini düşünüyor.

Bir muhbir tarafından dile getirilen sorunlara eğilmek

Twitter’ın eski güvenlik şefi Peiter “Mudge” Zatko, ağustos ayında muhbirlik yaparak platformda yabancı devletlerin müdahalesi, pek çok güvenlik açığı ve kötü yönetim bulunduğunu iddia etmişti. Twitter ise Zatko’yu şirket hakkında “yanlış bir anlatı yaymak” ile suçlamış ve kendisinin “etkisiz liderlik ve kötü performans” sebebiyle kovulduğunu söylemişti. 

Buna rağmen satın alım görüşmelerinde Musk’ın Zatko’nun iddialarını karşı argüman olarak kullanmasına izin verildi. Musk’ın avukatları da 17 Ekim’de görülen duruşma öncesinde Zatko ile görüştü. Duruşma ise ertelendi.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.