Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kore’deki Cadılar Bayramı izdihamının görgü tanıkları anlatıyor: “Nefes almaya imkân yoktu”

Güney Kore’nin başkenti Seul’ün popüler gece hayatı semti Itaewon’da dün (29 Ekim) büyük bir izdiham yaşandı. Cadılar Bayramı kutlamaları için semtin dar sokaklarına akın eden çok sayıda insan yaşanan izdihamda havasız kaldı. İzdihamda 153 kişi hayatını kaybetti, 82 kişi de yaralandı.

BBC’ye konuşan bağımsız gazeteci Raphael Rashid, tanık olduğu izdihamı “Itaewon’da on binlerce insan vardı. Daha önce görmediğim kadar insan.  O kadar fazlaydı ki kaldırımda az daha eziliyorduk” diyerek anlattı.

Binlerce yetişkin, Güney Kore’de salgın önlemleri ile geçen iki yılın ardından eğlenecek olmanın heyecanıyla Cadılar Bayramı kostümlerini giydi ve Itaewon’a akın etti. Ancak bir görgü tanığı tarafından savaş filmine benzetilen izdihamda, Cadılar Bayramı’nın korku teması gerçeğe dönüştü. Eğlenceli bir gece geçirmek isteyen binlerce kişi arasında 150’den fazlası hayatını kaybetti, 80’den fazlası ise yaralandı.

İnsanların hareket bile edemediği kalabalık, canını korumak için duvarlara tırmananlar, kalp masajı ile mağdurları kurtarmaya çalışanlar, kaldırım boyunca dizilen ceset torbaları… Sosyal medyaya yansıyan bu çarpıcı videolar felaketin ancak bir kısmını gösteriyordu.

“Nefes alma imkânı yoktu”

AFP’ye konuşan bir görgü tanığı, caddenin kenarlarında olduğu için hayatta kalabildiğini ve en çok kaybın kalabalığın merkezindeki kişiler arasında yaşandığını belirtti ve “Benim gibi kısa boylu biri için nefes almaya imkan yoktu” dedi.

Raphael Rashid ise şunları ekledi: “Kimse ne olup bittiğinin gerçekten farkında değildi. Bazı polis memurları araçlarının üzerine çıkarak çaresizce insanlara bölgeyi terk etme çağrısında bulunuyordu.”

Yerel medyadan YTN’ye konuşan Doktor Lee Beom-suk ise birkaç mağduru kalp masajı ile hayata döndürmeye çalıştığını ancak kriz geçirenlerin sayısının artmasıyla ilk yardım ekiplerinin yetersiz kaldığını söyledi.

21 yaşındaki Park Jung-hoon durumu “tamamen kontrolden çıkmış” olarak nitelerken yaşıtı Moon Ju-young ise “Aşırı sayıda insan vardı ve çok kalabalıktı. Polisin ve kurtarma ekiplerinin sıkı çalıştığını biliyorum ancak bana sorarsanız yeterince hazırlık yapılmamıştı” dedi.

53 yaşındaki Itaewon sakini Lee Su-mi ise Reuters’a verdiği röportajda “Kovid nesli denen bu gençler Cadılar Bayramı’nı kutlayarak ilk kez eğlenebileceklerdi, kimse bu festivalin bir felakete dönüşebileceğini öngöremedi” diye konuştu.

Kaynak: BBC 

Derleyen: Alp Selim 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.