Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amasra maden faciasında ön inceleme raporu | “Kazanın nedeni: Metan drenajı uygulamasının olmaması ve havalandırma eksikliği” 

Bartın-Amasra’da 14 Ekim’de Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı taşkömürü maden ocağında meydana gelen patlamada 41 maden işçisinin hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan ön inceleme raporu Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Raporda, havalandırmanın yetersizliğine, metan drenajı uygulamasının “kazaya” neden olduğuna, kömür tozuyla mücadeledeki eksikliklere ve sorumlu bakanlıkların denetimler sonrasında yaptırım uygulamadığına dikkat çekildi. 

Bartın-Amasra’da 14 Ekim’de Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı taşkömürü maden ocağında meydana gelen patlamada 41 maden işçisi hayatını kaybetmişti. Maden, jeoloji, jeofizik, elektrik ve makine mühendisleriyle iş güvenliği uzmanından oluşan yedi kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı 28 sayfalık ön inceleme raporu, Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Raporda, patlamanın nedeni olarak yetersiz havalandırma ve metan drenajı gösterildi. 

Raporda patlama, “iş kazası” olarak nitelendirildi ve “-320 Kalın Damar Tavan Yolu’ndaki patlatma çalışması kaynaklı olarak meydana gelmiş, grizu ve kömür tozu patlamasını içeren bir patlamadır” değerlendirmesi yapıldı. 

“Yetersiz havalandırma sistemi olayın meydana gelmesindeki en temel unsurdur”

Raporun “havalandırma” başlığında, havalandırmanın yetersiz olduğu ve etkili olsaydı olayın meydana gelmesinin önlenebileceği belirtildi. Yapılan değerlendirmede, “Yetersiz ve etkisiz havalandırma sistemi olayın meydana gelmesindeki en temel unsurdur. Ocak içinde yeterli miktarda ve hızda hava dolaşımı sağlanamamış, bu nedenle yanıcı, patlayıcı gazları ve tozları insanların çalıştığı ve bulundukları yerlerde seyreltme ve hızla ortamdan uzaklaştırma görevi yerine getirilememiştir” denildi. 

“Metan drenajı uygulaması hayata geçirilmiş olsaydı meydana gelen kaza olayı önlenebilirdi”

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda metan drenajı uygulaması yapılmadığı tespit edilerek, “TTK’ye bağlı ocaklarda metan drenajı uygulaması yapılmamaktadır. Bu durum yaşanan kazanın yetersiz ve etkisiz havalandırma ile birlikte temel nedenlerinden biridir. Metan drenajı uygulaması hayata geçirilmiş olsaydı meydana gelen kaza olayı önlenebilirdi” değerlendirmesinde bulunuldu. 

Video: Ölen maden işçisinin eşi anlatıyor: “Sansürlerler, siz kesmeyin”

Kömür tozuyla mücadele de eksik yapıldı

Raporda, “Kömür Tozu Mücadelesi”nin de eksik yapıldığına dikkat çekildi. Buna göre, -320 Kalın Damar galerisinde meydana gelen grizu patlamasının kömür tozu patlaması ile ocağa yayılması kazanın boyutlarının, etki ve mesafesinin artmasına neden oldu. İşletmede, kömür tozu ile mücadele konusunda hazırlanan yönergenin bulunmuş olması, işletme yetkililerinin de riskin farkında olduğuna işaret ettiği belirtildi. Grizu patlamasının kömür tozu patlamasına eşlik etmesinin tozla mücadele çalışmasının yetersiz olduğuna işaret ettiği aktarıldı.

Haber: Amasra maden faciası | Teknik ve hukuki açıdan cevap bekleyen sorular

“Enerji Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı yaptırım uygulamadı”

Denetleme konusunda yapılan eksikliklere de dikkat çekilen raporda, “Denetleme mekanizmasının gereken etkinliği sağlayamadığı görülmekte olup, kazanın meydana gelmesinde etkisi vardır” denildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Ruhsat Denetleme Dairesi Başkanlığı’nın ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nın havalandırma, metan drenajı, kömür tozu ile mücadele ve benzeri konularda tespit veya iyileştirmeye yönelik bir talep, öneri ya da yaptırım uygulamadığına da yer verildi. 

Raporda ayrıca, teknik personel eksikliği ile iş güvenliği eğitimleri ve tatbikatlar konusundaki eksikliklere de dikkat çekildi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.