Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Satranç dünyasında hamleler yeniden hesaplanıyor: Dünya Satranç Turnuvası’nda ABD’nin lideri, hile yapmakla suçlanan Hans Niemann!

Dünya Satranç Şampiyonu Magnus Carlsen tarafından hile yapmakla suçlanan Hans Niemann, Dünya Satranç Şampiyonası’nda ABD kadrosuna liderlik edecek. 

Hans Niemann, Dünya Satranç Turnuvası’nda ABD’ye liderlik edecek

19 yaşındaki Amerikalı satranç ustası Hans Niemann, dünyanın en iyi oyuncusu Magnus Carlsen’i mağlup etmesiyle satranç dünyasının gündemine oturmuştu. Bu sürpriz yenilgi üzerine turnuvadan çekilen Carlsen, kısa süre sonra Niemann’ın hile yaptığını düşündüğünü belirten bir açıklama yayınlamıştı. Norveçli satranç ustası, Niemann’ı şu sözlerle suçlamıştı:

“Hans Niemann’ın kamuoyu önünde itiraf ettiğinden daha fazla ve daha yakın zamanda hile yaptığına inanıyorum. Karşılaşmadaki durum olağan dışıydı. Niemann oyunumuzdaki kritik konumlarda gergin değildi ve oyuna konsantre bile olmuyordu. Ve siyah taşlarla beni bu şekilde yenmesi ancak birkaç kişinin yapabileceği bir şey. Bu oyun bakış açımı değiştirmeme katkıda bulundu. Söyleyecek daha çok şeyim var ama şu an söyleyeceklerim sınırlı. Niemann bana hukuki olarak izin verirse daha açık konuşabilirim.”  

Yaşananların ardından Hans Niemann, kendisini suçlayan Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura ve şu anki ABD şampiyonu Fabiano Caruana gibi isimlere 100 milyon dolarlık dava açmıştı. 

Geçtiğimiz günlerde satranç dünyasında sürpriz bir gelişme yaşandı. Norveçli dünya satranç şampiyonu Magnus Carlsen’in geçen ay hile yapmakla suçladığı 19 yaşındaki Hans Nieamann’ın, Kudüs’teki Dünya Satranç Şampiyonası’nda ABD’yi temsil edeceği açıklandı. The Guardian’ın haberine göre Niemann, 19-26 Kasım tarihlerinde Kudüs’te yapılacak dünya takım şampiyonasında altı kişilik ABD kadrosuna liderlik edecek. Ancak Niemann tarafından dava edilen Hikaru Nakamura ve Fabiano Caruana da dahil olmak üzere daha yüksek reytinglere sahip oyuncuların Niemann ile aynı kadroda yer almayı reddedeceği düşünülüyor. 

Medyascope Spor Servisi editörü Doğa Üründül’ü satrançtaki skandallar ile ilgili yazısı:

Kaynak: The Guardian

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.