Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Profesyonel Futbolcular Birliği, UEFA’dan “kafa travmaları değişikliği kuralı” eklenmesini talep etti

Profesyonel Futbolcular Birliği (Professional Footballers Association), futbolda kafa travmalarındaki riskleri en aza indirmek için UEFA’nın, oyuncu değişikliği kuralında değişikliğe giderek öncü olması gerektiğini bildirdi.

Profesyonel Futbolcular Birliği (PFA), futbol karşılaşmalarında kafa travması riskini sıfıra indirmek için, UEFA’nın “kafa travması yedek hakkı” kuralını getirerek, öncü olması gerektiğini açıkladı.  

Futbolun kural koyucu organı IFAB (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) 2020’den itibaren kafa sarsıntısı yedeklerinin denenmesine devam etti ve Premier Lig ile Kadınlar Süper Ligi geçen yıl sistemi İngiltere’de tanıttı. Bununla birlikte PFA, Avrupa futbolunun yönetim organı UEFA’yı, “kafa travması yedek hakkı”nı Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Uluslar Ligi gibi büyük organizasyonlara entegre etmediği için eleştirdi.  

PFA’nın özel beyin sağlığı departmanı başkanı Adam White, “Bu durumun acilen ele alınması gerekiyor. UEFA, futbolun en büyük organlarından biri olarak, örnek teşkil etmeli ve asgari olarak mevcut kalıcı beyin sarsıntısı değişikliği kuralını getirmelidir. Bu, PFA’nın doğrudan UEFA ile gündeme getireceği bir konu” diye konuştu.

Birlik, İngiltere’deki futbol otoritelerinin bir adım daha ilerisine giderek, geçici “sarsıntı değişiklikleri”nin getirilmesi gerektiğini de söyledi. 

Mevcut protokoller uyarınca, oyuncular sahada değerlendiriliyor ve oynamasına ya da kenara alınmasına kararı veriliyor. Tedavi işlemi sağlık personelinin ihtiyaç duyduğu kadar uzun sürebilir. Ancak fiili durumda sağlık ekipleri hızlı karar vermeleri için baskı altına alınıyor.

PFA, oyuncuların sahadan çıkabileceği ve yerine bir yedek oyuncunun girmesinin ardından saha kenarında uygun bir değerlendirme yapılmasını istedi. Birlik, değerlendirme sonrasına beyin travması yoksa oyuncunun tekrar oyuna dönmesine izin verilmesini önerdi.

Kafa travması ile ilgili son olay; Aston Villa kalecisi Emiliano Martinez’in, hafta sonu Newcastle United’a yenildikleri karşılaşmada, takım arkadaşı Tyrone Mings ile çarpışması sonrasında beyin travması geçirmesiyle kayıtlara geçti. Martinez tedavi görüp oyuna devam etti ancak dakikalar sonra değiştirildi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.