Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa: Ulusal Cephe’de Le Pen dönemi kapandı, partinin yeni lideri 27 yaşındaki Jordan Bardella

Fransa’nın aşırı sağcı partisi Ulusal Cephe’nin (RN) liderliğine 27 yaşındaki Jordan Bardella seçildi. Böylece 50 yıllık parti tarihinde ilk kez Le Pen ailesinin dışında biri partinin genel başkanı oldu. Bu görev değişikliğinin sembolik olduğu ve partinin çizgisinde herhangi bir değişim yaşanmayacağı belirtiliyor.

Fransa’nın aşırı sağcı partisi Ulusal Cephe’de (RN), Le Pen dönemi kapandı. Ulusal Cephe Genel Başkanı Marine Le Pen’in yerine 27 yaşındaki Jordan Bardella geçti. Böylece Marine Le Pen sadece partisinin parlamentodaki grubuna liderlik edecek. Bu yılın başında düzenlenen genel seçimlerde Le Pen’in partisi Ulusal Cephe, parlamentoda 89 sandalye kazanmıştı.

Jordan Bardella ve Marine Le Pen

Bu değişim, parti içinde büyük bir politika değişikliği anlamına gelmiyor. Marine Le Pen, partideki asıl güç olmaya devam edecek. 2027’deki başkanlık seçimlerinde Ulusal Cephe’nin başkan adayı olarak yine Le Pen’in yarışması bekleniyor.

Le Pen, partisinin dünkü (5 Kasım) kongresinde, siyaset sahnesinden kaybolmayacağını vurguladı ve şunları söyledi:

“Partiden tatil için ayrılmıyorum. Bana nerede ve ne zaman ihtiyaç olursa orada olacağım.”

Partililere hitap eden Bardella ise şöyle konuştu: “Bizimle birlikte Fransa halkı kendi evinde her zaman önceliğe sahip olacak. Bizler, önce halkımıza hizmet etmekten asla vazgeçmeyeceğiz.”

Jordan Bardella

Jordan Bardella kimdir?

İtalyan kökenli fakir bir ailede doğan Bardella, ergenlik yıllarında partiye katıldı ve parti içinde hızla yükseldi. Geçen yıl da partinin başkanvekili oldu. 2019 yılında partinin Avrupa seçimleri kampanyasını yürüten Bardella, başarılı oldu ve rakiplerini de etkiledi.

Le Pen’e sadakati ile bilinen Bardella, AFP’ye verdiği demeçte, “Marine’in bana devrettiği muhteşem mirası daha da geliştirmeyi hedefliyorum” dedi.

Bardella’nın partinin lideri olması, Ulusal Cephe’nin imajını yumuşatma ve genç seçmenleri kendilerine çekme çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Ancak siyasetbilimciler, partinin ve parti üyelerinin çizgisinin değişmeyeceğini düşünüyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.