Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar tutuklandı

“Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir” sözleri nedeniyle gözaltına alınan Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, çıkarıldığı mahkemede tutuklandı.

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar hakkında, “Türk milletini alenen aşağılamak” suçundan resen soruşturma başlatılmıştı. Kolivar, gözaltına alınmasının ardından bugün (9 Kasım) tutuklandı.

Kolivar’ın avukatı Bilge Çiftçi, müvekkilinin geçmiş tarihli sosyal medya paylaşımlarının da dosyaya girdiğini, “cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması soruşturmaya eklenerek, bu gerekçeyle tutuklamaya sevk edildiğini söyledi.

Avukat Çiftçi, basın mensuplarının Kolivar’ın suçlamaları kabul edip etmediğine ilişkin sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Tabii ki kabul etmiyoruz, kendisi de etmedi. Atılan tweetlerin tamamının eleştiri kapsamında kaldığını zaten kendisi de dile getirdi. Kaldı ki tweetlerde sözler itibariyle doğrudan bir kişiye yönelim yok. Genel cümleler kurulu ama ne yazık ki ‘cumhurbaşkanına hakaret’ yorumuyla dosyaya intikali gerçekleştirildi. Sevk maddesi olarak da dosyaya bu konu edildi. Tabii ki suçlamaları kabul etmiyoruz. Hakaret ve aşağılama söz konusu değildir. Biz itirazlarımızı yapacağız.”

Oğlundan açıklama

Cihan Kolivar’ın oğlu Kerem Kolivar da açıklamalarda bulundu. Kerem Kolivar, “‘Kin ve nefret söylemi’ diye adliyeye çağırıp daha sonra hiçbir şey bulamayıp ‘Hadi kendime bir hakaret uydurayım’ deyip de alıyorsanız şu binaya da gerek yok. Bu masrafa da gerek yok. Yazın bize şu kadar ceza yedin diye, yollayın. Kimse de yorulmasın. Herkes tek bir düşüncede olacak, herkes tek bir şey söyleyecek. Varsa öyle bir ülke herkes orada yaşasın” dedi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Ne olmuştu?

Kolivar, Afşin Yurdakul’un HaberTürk TV’de sunduğu programda, “Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bizim toplum ekmek ile doyduğu için başında 20 senedir böyle yöneticiler duruyor” demişti.

Bunun üzerine Kolivar, pek çok AKP’li tarafından hedef gösterilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da Kolivar hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun 301/1 maddesi uyarınca “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” suçundan resen soruşturma başlatmıştı.